Οι περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης που παρέλυσαν από το ψύχος φέτος τον χειμώνα ενδέχεται να αντιμετωπίσουν και νέα προβλήματα όταν αρχίσουν να λιώνουν τα χιόνια, προκαλώντας σοβαρές πλημμύρες, προειδοποίησε χθες η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών που ασχολείται με την πρόληψη των καταστροφών.

Η θερμοκρασία στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία ενδέχεται να ανέβει κατά οκτώ με δέκα βαθμούς Κελσίου εντός του επόμενου δεκαήμερου, με αποτέλεσμα να λιώσουν οι πάγοι που έχουν σχηματιστεί κατά μήκος του Δούναβη, ανέφερε η Διεθνής Στρατηγική για την Περιστολή των Φυσικών Καταστροφών (SIPC).

«Ενώ χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν αποκλεισμένοι από το χιόνι από τη Σερβία μέχρι τη Βουλγαρία, υπάρχουν ενδείξεις για καταστροφικές πλημμύρες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν θανάτους και οικονομική καταστροφή», είπε η Μαργκαρέτα Βάλστρεμ, η ειδική εκπρόσωπος του ΟΗΕ. Σημείωσε ότι θα πληγούν κυρίως περιοχές χωρίς επαρκή υποδομή, όπως φράγματα και αναχώματα για να κρατήσουν τα νερά.

Από το πρόσφατο κύμα ψύχους και τις χιονοπτώσεις σε όλη την κεντρική και ανατολική Ευρώπη, και ιδίως στα Βαλκάνια, έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 600 άνθρωποι. Η θερμοκρασία έπεσε πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν και ολόκληρες κοινότητες έμειναν αποκομμένες, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

«Ήρθε η ώρα για τις αρχές των χωρών αυτών, τον Ερυθρό Σταυρό, τις εθνικές οργανώσεις πρόληψης των καταστροφών και τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας να λάβουν μέτρα ώστε να διασφαλίσουν πως δεν θα υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες όταν αρχίσουν οι πλημμύρες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της SIPC Ντένις Μακλίν.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook