Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ιράν και την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης -στρατιωτικό ή μη- βρίσκονται σε αδιέξοδο μετά την αποτυχημένη δεύτερη αποστολή της ΙΑΕΑ στο Ιράν.

Η ΙΑΕΑ λυπάται για την έλλειψη συμφωνίας με το Ιράν μετά τις συνομιλίες για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα, για στρατιωτικούς σκοπούς όπως θεωρούν οι Δυτικοί ή αυστηρά για ειρηνικούς σκοπούς όπως ισχυρίζεται η Τεχεράνη.

Σε ανακοίνωσή της, η υπηρεσία καταγγέλλει την άρνηση της Τεχεράνης να επιτρέψει την πρόσβαση σε αποστολή της ΙΑΕΑ στο πυρηνικό εργοστάσιο του Παρσίν, που βρίσκεται σε στρατιωτική βάση.

Στην ανακοίνωση η ΙΑΕΑ δεν διευκρινίζει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της απέναντι στο Ιράν. Το θέμα θα συζητηθεί στο συμβούλιο κυβερνητών της στις 5 Μαρτίου.

Αποστολή υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ΙΑΕΑ επισκέφτηκε το Ιράν στις 20 και 21 Φεβρουαρίου. Είχε προηγηθεί μια άλλη αποστολή σχεδόν ένα μήνα πριν. Επικεφαλής και των δύο αποστολών ήταν ο αναπληρωτής διευθυντής της υπηρεσίας και επικεφαλής των επιθεωρητών Χέρμαν Νάκερτς από το Βέλγιο.

Ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ Ιάπωνας Γιουκίγια Αμάνο εκφράζει στην ανακοίνωση την απογοήτευσή του: «Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι το Ιράν δεν δέχτηκε το αίτημά μας να επισκεφτούμε το Παρσίν. Από την πλευρά μας υπάρχει ένα πνεύμα εποκοδομητικής συνεργασίας, αλλά δεν καταλήξαμε σε συμφωνία», υπογράμμισε.

Ο Ιρανός πρεσβευτής στην ΙΑΕΑ Αλι Ασγκάρ Σολτανιέ, που συμμετείχε στις συνομιλίες στην Τεχεράνη, τόνισε πως «οι διαπραγματεύσεις (με την ΙΑΕΑ) θα συνεχιστούν στο μέλλον».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook