Οι μητέρες που υποφέρουν από πονοκεφάλους, έχουν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να αποκτήσουν νεογνά που υποφέρουν από κολικούς, σε σχέση με τις μαμάδες που ποτέ δεν είχαν ιστορικό κεφαλαλγίας και ημικρανιών.

Ομάδα νευρολόγων του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, με επικεφαλής την παιδο-νευρολόγο Άμι Γκέλφαντ του Κέντρου Κεφαλαλγίας, εκτιμά μάλιστα ότι οι βρεφικοί κολικοί πιθανώς αποτελούν ένα πρώιμο σύμπτωμα των κατοπινών πονοκεφάλων, όταν το παιδί θα έχει πια μεγαλώσει.

Οι βρεφικοί κολικοί αποτελούν μια από τις συχνότερες αιτίες του υπερβολικού κλάματος των βρεφών. Οι γιατροί τούς έχουν συσχετίσει με γαστρεντερικά προβλήματα. Παρ’ όλα αυτά όμως, μετά από τουλάχιστον 50 χρόνια ερευνών, οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να αποδείξουν ότι όντως οι βρεφικοί κολικοί οφείλονται σε τέτοιου είδους προβλήματα.

Είναι ενδεικτικό ότι τα μωρά που διατρέφονται αποκλειστικά μέσω μητρικού γάλακτος, είναι εξίσου πιθανό να εκδηλώσουν κολικούς με τα βρέφη που δεν θηλάζουν και τρέφονται με τεχνητό γάλα.

«Εδώ και πολύ καιρό μελετάμε το πρόβλημα των βρεφικών κολικών, αλλά παρ’ όλα αυτά κανείς στην πραγματικότητα δεν ξέρει γιατί τα μωρά κλαίνε», εξηγεί η Δρ Γκέλφαντ, η οποία μελέτησε, μαζί με τους συνεργάτες της, τις περιπτώσεις εκατοντάδων βρεφών που νέες μητέρες είχαν απευθυνθεί σε παιδίατρο σε ηλικία δύο μηνών, όταν συνήθως το κλάμα λόγω βρεφικού κολικού κορυφώνεται.

Οι ερευνητές συσχέτισαν το βρεφικό κλάμα με το ιστορικό πονοκεφάλων των μητέρων. Όπως διαπιστώθηκε, οι μητέρες με ημικρανίες και πονοκεφάλους στο παρελθόν, έχουν δυόμισι φορές περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν βρέφη που υποφέρουν από κολικούς. Συνολικά, το 29% των βρεφών που είχαν μαμάδες με ιστορικό πονοκεφάλων, είχαν κολικούς, έναντι ποσοστού μόνο 11% των μωρών που είχαν μαμάδες χωρίς ανάλογο ιστορικό.

Οι νευρολόγοι πιστεύουν ότι ο κολικός πιθανότατα αποτελεί ένα πρώιμο σύμπτωμα των λεγόμενων «περιοδικών συνδρόμων παιδικής ηλικίας», που θεωρούνται πρόδρομα των πονοκεφάλων, τους οποίους εκδηλώνουν αργότερα οι ενήλικοι.

Τα βρέφη με κολικούς είναι πιθανώς πιο ευαίσθητα και ευάλωτα στα διάφορα εξωτερικά ερεθίσματα του περιβάλλοντος, όπως τα φώτα και οι ήχοι, κάτι που συμβαίνει και στους ενήλικους, οι οποίοι πάσχουν από κεφαλαλγίες.

Καθώς το νεογνό εξέρχεται από έναν σκοτεινό και ζεστό χώρο, τη μήτρα και δέχεται έναν καταιγισμό ερεθισμάτων, σε ένα κρύο, φωτεινό και θορυβώδη κόσμο, το νευρικό του σύστημα μπορεί να αντιδράσει με τρόπο τέτοιο που προκαλούνται κολικοί, κάτι που όμως θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από νέες μεγαλύτερες μελέτες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook