Σε καθολικό κούρεμα των ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες επενδυτές για τη διαγραφή συνολικού χρέους ύψους 107 δισ. ευρώ προχωρεί η Κυβέρνηση.

 Χθες κατατέθηκε στην Βουλή το σχέδιο νόμου «Κανόνες τροποποιήσεως τίτλων εκδόσεως ή εγγυήσεως του Ελληνικού Δημοσίου με συμφωνία των Ομολογιούχων» το οποίο προβλέπει την εισαγωγή «Κανόνων Συλλογικής Δράσης», με την εφαρμογή των οποίων οι ομολογιούχοι μπορούν να αποφασίζουν την αναπροσαρμογή του δημόσιου χρέους, συμφωνώντας στην τροποποίηση τίτλων που κατέχουν.

Στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων μετέχει κάθε τίτλος δανεισμού που εκδόθηκε ή την πληρωμή του οποίου εγγυήθηκε το Ελληνικό Δημόσιο, όπως ομόλογο, ή ομολογιακό δάνειο, σε φυσική ή άυλη μορφή, εκδόθηκε πριν την 31η Δεκεμβρίου, έχει διάρκεια μεγαλύτερη των 12 μηνών και διέπεται από το ελληνικό δίκαιο.

Τα ομόλογα που κατέχουν φυσικά πρόσωπα ιδιώτες αποταμιευτές, τράπεζες της Ελλάδας και του εξωτερικού, ασφαλιστικά ταμεία, ο εγγυημένος από το Δημόσιο δανεισμός των ΔΕΚΟ, τα ομολογιακά δάνεια των ΔΕΚΟ, αλλά και ομόλογα και εγγυήσεις που δόθηκαν είτε σε προμηθευτές του Δημοσίου, όπως φαρμακευτικές εταιρείες, είτε ως αμοιβή ή αποζημίωση (εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή), είτε ως εγγυήσεις από το Ταμείο. Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων θα μετέχουν στο PSI.

Τις εξαιρέσεις από το κούρεμα τις προσδιόρισε με Πράξη Υπουργικής Απόφασης χθες το Υπουργικό Συμβούλιο. Η εν λόγω Πράξη θα ενεργοποιηθεί αύριο Πέμπτη. Σε αυτές θα περιλαμβάνονται σίγουρα τα ομολόγα ύψους 2,5 δισ. ευρώ που κατέχει η Τράπεζα της Ελλάδος και τα ομόλογα αξίας 10 δισ. ευρώ που έχουν οι υπόλοιπες Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης. Δεν αποκλείεται να εξαιρεθούν και συγκεκριμένες εγγυήσεις που έχει παράσχει το Δημόσιο.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε χθες πως τα ομόλογα αυτά θα κουρευτούν, ενώ προσδιόρισε στους 9.500 τους μικροαποταμιευτές σε σύνολο 11.000 φυσικών προσώπων ομολογιούχων. «Τα ομόλογα ως ομόλογα θ\’ αντιμετωπισθούν κατά ενιαίο τρόπο. Κατηγορίες πολιτών που πρέπει ν’ αντιμετωπισθούν με ειδικό τρόπο, θ\’ αντιμετωπισθούν με ειδικό τρόπο ως πολίτες, όχι ως ομόλογα ή ομολογιούχοι, για να είμαστε και στο εσωτερικό και διεθνώς απολύτως ισότιμοι και δίκαιοι στη μεταχείρισή μας. Αλλά εφ\’ όσον υπάρχουν κατηγορίες πολιτών που πρέπει να προστατευθούν, θα προστατευθούν με ειδικούς μηχανισμούς», δήλωσε.

Τα ασφαλιστικά ταμεία αναμένεται να κουρευτούν και η μείωση της περιουσίας του θα αναπληρωθεί από την αξιοποίηση περιουσιακών  στοιχείων του Δημοσίου και ΝΠΔΔ που θα περιέλθουν στο συνιστώμενο Ταμείο Στήριξης Ασφαλιστικού Συστήματος.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook