Η πυρκαγιά σε φυλακή της κεντρικής Ονδούρας στις 14 Φεβρουαρίου που στοίχισε τη ζωή σε 360 κρατούμενους οφείλεται σε ατύχημα και πιθανόν να προκλήθηκε από αναμμένο τσιγάρο, σύμφωνα με έρευνες που διεξήγαγαν ειδικοί από τις ΗΠΑ και την Ονδούρα, τα αποτελέσματα των οποίων δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες Τρίτη από την αμερικανική πρεσβεία.

Ομάδα της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αλκοόλ, Καπνού, Όπλων και Εκρηκτικών (ATF) ανακοίνωσε πως \”η πυρκαγιά προκλήθηκε από ατύχημα\”.

Η φωτιά ξέσπασε στο πάνω κρεβάτι κουκέτας στην έκτη πτέρυγα της φυλακής Κομαγιαγκούα, στην οποία κρατούνταν 852 φυλακισμένοι και αμέσως \”επεκτάθηκε σε κοντινά εύφλεκτα υλικά\”, επισημαίνεται στην έκθεση.
\”Η πυρκαγιά προκλήθηκε από μια φλόγα (τσιγάρο, αναπτήρας ή σπίρτα) αν και δεν έχει εντοπιστεί η πηγή ανάφλεξης\”, αναφέρεται στην έκθεση των ειδικών, οι οποίοι αποκλείουν την πιθανότητα κεραυνού, ηλεκτρικής βλάβης ή χρήσης κάποιου εύφλεκτου υγρού ή καυσίμου.

Με τα συμπεράσματα αυτά συμφωνούν και οι αρχές της Ονδούρας, που διαψεύδουν ότι τη φωτιά προκάλεσαν αστυνομικοί για να διευκολύνουν την απόδραση κρατουμένων.

Ο υπουργός Ασφάλειας Πομπέιο Μπονίλα τόνισε πως η πυρκαγιά προκλήθηκε \”από κρατούμενο που κάπνιζε στο κρεβάτι του\” και ο γενικός εισαγγελέας Λουίς Ρούμπι είπε πως αυτή η εκδοχή είναι η επικρατέστερη, σύμφωνα με τις περισσότερες μαρτυρίες.
Ο ίδιος διέψευσε κατηγορηματικά πως οι φρουροί της φυλακής πυροβόλησαν και σκότωσαν τους κρατούμενους.
Μέχρι τώρα έχει πραγματοποιηθεί νεκροψία σε 277 πτώματα και τα 77 από αυτά έχουν αναγνωριστεί.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook