Μέτρα για την αντιμετώπιση της ξηρασίας που πλήττει τη Μεγάλη Βρετανία και τείνει να γίνει κανονικότητα τα τελευταία χρόνια ανακοίνωσε ότι εξετάζει η υπουργός Περιβάλλοντος της κυβέρνησης Κάμερον, Κάρολαϊν Σπέλμαν.

Μεταξύ των προτεινόμενων μέτρων είναι και η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων καρπών ανθεκτικών στην ξηρασία!

Μεγάλες εκτάσεις της Νότιας και Νοτιοανατολικής Αγγλίας έχουν διαπιστωμένο πρόβλημα ξηρασίας και τα Μίντλαντς έχουν αυξημένο κίνδυνο να πληγούν από ξηρασία, καθώς τα αποθέματα νερού των περιοχών αυτών έχουν φτάσει σε ιστορικό χαμηλό.

Ο περίφημος βρετανικός καιρός φαίνεται ότι έχει αρχίσει να γίνεται ηπιότερος, αφού στις πληγείσες περιοχές μέσα στους επόμενους τρεις μήνες το ύψος των βροχοπτώσεων θα έπρεπε να είναι κατά ένα πέμπτο μεγαλύτερο από το κανονικό για να ξεπεραστεί η ξηρασία, κάτι όμως που οι μετεωρολόγοι δεν προβλέπουν.

Λύση
Σύμφωνα με τη Βρετανίδα υπουργό Περιβάλλοντος, που μίλησε στο ετήσιο συνέδριο της Εθνικής Ενωσης Αγροτών: «Δύο ξηροί χειμώνες καταδεικνύουν ότι αυτό ίσως τείνει να γίνει κανονικότητα πλέον».

Η λύση σύμφωνα με τη Σπέλμαν είναι η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων καρπών που θα είναι ανθεκτικοί στην ξηρασία, όπως για παράδειγμα γενετικά τροποποιημένο ρύζι.

Τη σύμφωνη γνώμη του για την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων καρπών έδωσε και ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτών Πίτερ Κένταλ, ο οποίος μάλιστα ανέφερε ότι είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων τροφίμων δεν έχει αναπτυχθεί τόσο στην Ευρώπη όσο στις ΗΠΑ και την Κίνα.

Αλλα μέτρα που εξετάζει η υπουργός για την αντιμετώπιση της ξηρασίας είναι να θέσει φέτος περιορισμούς στη χρήση του νερού στα νοικοκυριά, ενώ προειδοποίησε ότι η ξηρασία θα οδηγήσει σε νέα αύξηση των τιμών των τροφίμων.