Σε σκληρό πόκερ εξελίσσεται η πολιτική αναμέτρηση στην Αυστραλία, έπειτα από την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Κέβιν Ράντ. Εφόσον παραιτηθεί και από βουλευτής, το κόμμα της Πρωθυπουργού της Αυστραλίας Τζούλιας Γκίλαρντ καταρρέει στη Βουλή – και η ιστορία επαναλαμβάνεται, καθώς η κυρία Γκίλαρντ είχε ανατρέψει με τον ίδιο τρόπο από την πρωθυπουργία τον κ. Ραντ.

Ο κ. Ραντ ανακοίνωσε την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον όπου βρισκόταν.

«Αισθάνομαι ότι δεν έχω πλέον την υποστήριξη της Πρωθυπουργού Τζούλια Γκίλαρντ και δεν έχω άλλη επιλογή από το να  παραιτηθώ των καθηκόντων μου. Δεν μπορώ να είμαι υπουργός Εξωτερικών, εάν δεν με στηρίζει η Πρωθυπουργός. Η παραίτησή μου είναι ό,τι πιο έντιμο μπορούσα να κάνω», είπε ο κ. Ραντ.

Ο υπουργός Εξωτερικών και επίδοξος μνηστήρας της πρωθυπουργίας, βρέθηκε σε κατάσταση πολιορκίας από τους υποστηρικτές της Πρωθυπουργού, της γυναίκας που τον ανέτρεψε από την πρωθυπουργία.
 
Ο ίδιος υποστήριξε ότι η φημολογία για επικείμενη διεκδίκηση της πρωθυπουργίας εκ μέρους του έχει εξελιχθεί σε «σαπουνόπερα», έχει διχάσει την κυβέρνηση και το Εργατικό Κόμμα και υπονομεύει καθημερινά το έργο της κυβέρνησης.

«Δεν θέλω να έχω τίποτα με όλα αυτά» τόνισε και πρόσθεσε πως «η συνεχιζόμενη φιλολογία για το θέμα της πρωθυπουργίας αποτελεί μεγάλο πλήγμα για την φίλη μου, πολιτειακή πρωθυπουργό του Κουίνσλαντ Αννα Μπλάϊ, η οποία έχει να αντιμετωπίσει τους ψηφοφόρους στις κάλπες».

Ο κ. Ραντ εξέφρασε την λύπη του που ανακοίνωσε την παραίτησή του από την Ουάσιγκτον.

«Θα επιστρέψω αύριο στο Μπρισμπέιν και, αφού συμβουλευτώ την οικογένειά μου, θα ενημερώσω τη Δευτέρα τη Βουλή για το πολιτικό μου μέλλον», είπε.
 
Σε περίπτωση που ο κ. Ραντ παραιτηθεί και από βουλευτής, τότε θα πρέπει να γίνουν επαναληπτικές εκλογές και είναι πολύ πιθανόν να χάσει την έδρα το Εργατικό κόμμα.

Σε τέτοια περίπτωση, η κυβέρνηση μειοψηφίας της Τζούλιας Γκίλαρντ θα απειληθεί ακόμα και με κατάρρευση.

Ομως δεν είναι σίγουρο ότι θα παραιτηθεί ο κ. Ραντ. Ενδεχομένως να παραμείνει βουλευτής και όταν κρίνει ότι έχει τους αριθμούς, να επιχειρήσει την ανατροπή της κας Γκίλαρντ.

Ο κ. Ραντ εξέφρασε παράπονα που δεν τον υπερασπίστηκε η Πρωθυπουργός όταν δέχθηκε επιθέσεις από άλλους υπουργούς.

Ειδικότερα, ρόλο συνηγόρου υπεράσπισης της Πρωθυπουργού είχαν αναλάβει ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Σάιμον
Κριν, ο υπουργός Ανθρωπιστικών Υπηρεσιών Μπρένταν Ο\’Κόνορ, ο υπουργός Εμπορίου Κρέιγκ Εμερσον και άλλα ηγετικά στελέχη της κυβέρνησης.

Ο κ. Κριν δήλωνε στην αρχή της εβδομάδας, ότι έφθασε η ώρα για την Πρωθυπουργό να συνετίσει τον κ. Ραντ ακόμη και να τον απολύσει, εάν ο υπουργός Εξωτερικών αρνιόταν  να συμμορφωθεί.

Ο υπουργός Ανθρωπιστικών Υπηρεσιών έλεγε ότι ο κ. Ραντ όφειλε να θέσει τέλος στη φημολογία με κατηγορηματικές δηλώσεις στήριξης της Πρωθυπουργού.
 
Ο δε υπουργός Εμπορίου τόνιζε ότι η εκστρατεία αποσταθεροποίησης πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατόν, διότι βλάπτει την κυβέρνηση.

Δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν, ότι η Πρωθυπουργός έχει τους αριθμούς που χρειάζεται για να παραμείνει στον πρωθυπουργό θώκο, σε αντίθεση με τον κ. Ραντ που δεν έχει καταφέρει να συγκεντρώσει τον αριθμό των 53 εδρών τον οποίο χρειάζεται για να ξαναγίνει Πρωθυπουργός.

Στο μεταξύ, ο ανεξάρτητος βουλευτής Τόνι Γουίνδσορ προειδοποίησε ότι τυχόν ανατροπή της κας Γκίλαρντ ίσως τον υποχρεώσει να αποσύρει τη στήριξή του στην κυβέρνηση, με πιθανό αποτέλεσμα την διενέργεια πρόωρων εκλογών.

Τον τερματισμό της ζημιογόνας φημολογίας ζήτησε και η Πρωθυπουργός του Κουίνσλαντ Αννα Μπλάι, καθώς η πολιτεία διανύει την πρώτη εβδομάδα της προεκλογικής εκστρατείας.

Ευθέως η κα Μπλάι διεμήνυσε στους κοινοπολιτειακούς συναδέλφους της, ότι το αλληλοφάγωμα θα ζημιώσει το ήδη παραπαίον Εργατικό Κόμμα του Κουίνσλαντ και τους κάλεσε να μείνουν μακριά από την πολιτεία μέχρι την ημέρα των εκλογών.

(Τα Νέα)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook