Σε ενημέρωση των οίκων αξιολόγησης για το περιεχόμενο της νέας συμφωνίας της Ελλάδας με τους ιδιώτες πιστωτές για το πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων (PSI) που προβλέπει πλέον κούρεμα 53,5%, αλλά και για τη νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και εισάγει του Κανόνες Συλλογικής Δράσης στο ελληνικό δίκαιο προχωρεί ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

 Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr o επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ κ. Πέτρος Χριστοδούλου έχει ήδη από χθες προχωρήσει σε ενημέρωση αναλυτών του οίκου Fitch και σήμερα αναμένεται να έχει αντίστοιχες επαφές με αναλυτές της Standard & Poor\’s (S&P) και Moody\’s.

Η ενημέρωση εστιάζεται στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του PSI, σε τεχνικά ζητήματα όπως οι ρήτρες συλλογικής δράσης (Collective Action Causes – CACs), τα νέα ομόλογα που θα εκδώσει ο EFSF στο πλαίσιο της ανταλλαγής ομολόγων, αλλά και οι διασφαλίσεις της Ευρωζώνης για το χρηματοοικονομικό σύστημα.

Η Standard and Poor’s έχει ανακοινώσει ότι σύμφωνα με τα κριτήρια αξιολόγησης της, η εφαρμογή CACs που επηρεάζουν τον χρόνο και το ύψος της αποπληρωμής του χρέους σε ελληνικά ομόλογα, θα αποτελέσει Selected Default (επιλεκτική χρεοκοπία). Ο οίκος Fitch Ratings έχει ανακοινώσει πως θα δώσει αξιολόγηση χρεοστασίου στην Ελλάδα όταν ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης. Για τον οίκο η συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές αξιολογείται ως χρεοκοπία. Κάποιοι αναλυτές τοποθετούν για αύριο ή μεθαύριο την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης και κάποιοι άλλοι για την επόμενη εβδομάδα.

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευαγγ. Βενιζέλος αναφέρθηκε χθες στο ζήτημα λέγοντας ότι υπάρχουν οίκοι αξιολόγησης που έχουν προειδοποιήσει ότι αφ’ ής στιγμής ξεκινάει η διαδικασία του PSI και έως ότου ολοκληρωθεί η ανταλλαγή των ομολόγων, τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι επιλέξιμα ως εγγύηση για την χρηματοδότηση των τραπεζών.

«Αυτό είναι το περιβόητο SD, το Selected Default, το οποίο είναι μια αξιολόγηση, ή όπως αλλιώς λέγεται στην κατηγοριοποίηση κάθε οίκου αξιολόγησης, κάθε εταιρείας δηλαδή αυτό το ζήτημα. Αυτό είναι κρίσιμο μόνον όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ευρωσύστημα το θεωρούν χρήσιμο», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο με την απόφαση του Eurogroup και τις δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπάρχει πλήρης μηχανισμός κάλυψης των αναγκών ρευστότητας της Ελλάδας (Interim Liquidity) την ενδιάμεση περιόδου και προς τον σκοπό αυτό διατίθενται όλα τα αναγκαία κεφάλαια, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα δεν θα χρειαστούν ούτε προσωρινά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έχει κάνει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με την ISDA, η εισαγωγή ρητρών συλλογικής δράσης δεν επαρκεί από μόνη της για την πυροδότηση των ασφαλίστρων κινδύνου CDS, αλλά η ενεργοποίησή τους θα μπορούσε να το κάνει καθώς  θα δέσμευε όλους τους κατόχους ομολόγων. Τα πληρωτέα CDSs επί των ελληνικών ομολόγων υπολογίζονται σε 3 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook