Η διαχείριση των αγροτοκτηνοτροφικών αδικημάτων στο Νομό Ηρακλείου ήταν το θέμα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα κ. Αθανάσιου Καρούντζου, σε συνέχεια των συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν χθες στους Νομούς Χανίων και Ρεθύμνου και σήμερα το πρωί στο Νομό Λασιθίου.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι Δήμαρχοι Βιάννου κ. Μπαριτάκης, Γόρτυνας κ. Σχοιναράκης, Μινώα Πεδιάδας κ. Καλογεράκης, Αρχανών – Αστερουσίων κ. Κυπριωτάκης, ο Αντιδήμαρχος Ηρακλείου κ. Μπολάκης, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Μαλεβυζίου κ. Κουτσογιάννης, ο κ. Τζιράκης Νίκος εκπρόσωπος της Αστυνομικής Δ/νσης Ηρακλείου, ο Διοικητής ΤΑΕ Ηρακλείου κ. Εμμανουήλ Σαμαριτάκης, Ο Διοικητής ΤΑΕ Μεσσαράς κ. Τηλέμαχος Πανταγάκης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ν. Ηρακλείου κ. Κων/νος Καράτζης , η Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής κ. Τσουκαλά, καθώς και οι Προϊστάμενοι τμημάτων της Δ/νσης Δασών Ν. Ηρακλείου.

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης έγινε καταγραφή των προβλημάτων που υφίσταται η ύπαιθρος του Ν. Ηρακλείου και διαπιστώθηκε ότι ζητήματα όπως η ζωοκλοπή, η παράνομη βόσκηση, ή η παράνομη υλοτομία είναι υπαρκτά και πρέπει να αντιμετωπιστούν με σοβαρότητα. Στη συνέχεια κατατέθηκαν προτάσεις για το πώς θα γίνει ο συντονισμός όλων των εμπλεκομένων φορέων και πως θα αναπτυχθούν οι έλεγχοι που απαιτούνται ώστε να μπορέσουν να συνυπάρξουν όλες οι δραστηριότητες στην ύπαιθρο.

Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Αθανάσιος Καρούντζος σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Το θέμα της παραβατικότητας είναι πάρα πολύ σοβαρό σε σχέση με τα προβλήματα που δημιουργούνται από την λειτουργία της κτηνοτροφίας και της γεωργίας. Η χώρα μας βρίσκεται σε μια βαθιά οικονομική κρίση και αυτοί οι δύο τομείς θα είναι οι δυο βασικοί πυλώνες της οικονομικής ανάπτυξης της Κρήτης με οργανωμένο σχέδιο στα επόμενα χρόνια. Η Κρήτη θα παίξει ένα πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό το επίπεδο και για αυτό θα πρέπει να καθορισθούν ορισμένα θέματα, όπως αυτό των κτηνοτροφικών ζωνών.

Δημιουργούνται από ελάχιστους κτηνοτρόφους ζητήματα παραβατικότητας και διαταράσσουν τον κοινωνικό ιστό είτε στην επαρχία, στα χωριά, είτε σε περιουσίες που ανήκουν σε αγρότες και αυτό είναι ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να λυθεί καθώς πολλοί είναι εκείνοι που επιστρέφουν στην ύπαιθρο για να ζήσουν ή να καλλιεργήσουν τις ιδιοκτησίες τους και συναντούν καταπατημένες εκτάσεις». Οι ζώνες αυτές, όπως σημείωσε, θα περιλαμβάνουν καθορισμένες εκτάσεις στις οποίες θα επιτρέπεται η βόσκηση των κοπαδιών, ενώ παράλληλα θα προστατεύονται οι αγροτικές περιουσίες. Το θέμα αυτό θα αναλάβουν από κοινού Δήμοι και Δασαρχεία που θα υποβάλλουν και τις σχετικές προτάσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Καρούντζο θα γίνουν εγγράφως προτάσεις τις επόμενες ημέρες προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και προς το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Ο κ. Καρούντζος ανέφερε ότι θα εισηγηθεί στον υπουργό κ. Σκανδαλίδη σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, να καθιερωθεί ένα (point system), σύστημα με πόντους ποινής για τους κατ΄ εξακολούθηση παραβάτες κτηνοτρόφους. Το σύστημα αυτό θα πρέπει να συνδεθεί με τις επιδοτήσεις και τις εξισωτικές αποζημιώσεις, ώστε αυτοί που παρουσιάζουν παραβατική συμπεριφορά, να τυγχάνουν των ανάλογων συνεπειών. Διότι όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, « δεν είναι δυνατόν, και να λαμβάνουν αποζημιώσεις και να είναι παραβάτες, καθώς παρατηρείται ακόμη και το φαινόμενο κοπάδια να μπαίνουν μέσα σε νεκροταφεία, και να προκαλούν ζημιές».

Στη συνέχεια ο κ. Καρούντζος επεσήμανε ότι θα πρέπει να εκπονηθούν Διαχειριστικές μελέτες σε επίπεδο κάθε μίας από τις τέσσερεις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης για καθορισμό κτηνοτροφικών και γεωργικών ζωνών. Για τον σκοπό αυτό θα ζητηθούν ανάλογες πιστώσεις από τα υπουργεία ΠΕΚΑ και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook