Με 2.729 επιβάτες, κινεζικής κυρίως καταγωγής επιστρέφει από τη Βεγγάζη το \”Ελ. Βενιζέλος\”. Το πλοίο βρίσκεται εν πλω προς το λιμάνι του Ηρακλείου όπου αναμένεται να φτάσει γύρω στις 9 το πρωί του Σαββάτου. Ενδέχεται δε να υπάρξει καθυστέρηση λόγω θαλασσοταραχής.

Το Σάββατο επίσης αναμένεται να καταφθάσουν στο Ηράκλειο τα πλοία \”Hellenic Spirit\” και \”Olympic Champion\”, μεταφέροντας περίπου 5.000 επιβάτες

Εν τω μεταξύ, στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον κ. Αθ. Καρούντζο,για τον τρόπο υποδοχής των χιλιάδων επιβατών και κυρίως για τον ταχύτερο τρόπο αποβίβασής τους από το πλοίο καθώς επίσης και ο τρόπος επαναπατρισμού τους.

Η εμπειρία της υποδοχής των 4.500 Κινέζων που έφτασαν στο λιμάνι του Ηρακλείου το μεσημέρι της Πέμπτης, έδειξε ότι υπήρχαν σημαντικές καθυστερήσεις στην αποβίβασή τους, καθώς ο τελευταίος επιβάτης κατέβηκε από το πλοίο ύστερα από 5 ώρες. Έτσι στη σύσκεψη μελετήθηκαν τρόποι για τον γρηγορότερο έλεγχο των διαβατηρίων και προώθησης των ήδη ταλαιπωρημένων επιβατών στα καταλύματά τους.

Όσον αφορά την επαναπατρισμό των Κινέζων, οι πρώτες πτήσεις  σχεδιάζεται να ξεκινήσουν τη Δευτέρα και με 4 – 5 πτήσεις, σε καθημερινή βάση να ολοκληρωθεί η διαδικασία επαναπατρισμού τους εντός ενός δεκαπενθημέρου.

Η αρχική πληροφορία ότι το Ηράκλειο θα αποτελέσει το χώρο υποδοχής  για 3.000 Βρετανούς δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι τώρα ενώ εξετάζεται το αίτημα της πρεσβείας των Φιλιππίνων για την υποδοχή 4.500 Φιλιππινέζων.

Αξίξει να σημειωθούν οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη καθώς δείχνει την συντονισμένη προσπάθεια που απαιτείται και επιχειρείται από την πλευρά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Στη συνάντηση λοιπόν υπό τον Κ. Καρούντζο συμμετείχαν ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Αιγαίου Στρατηγός Γεώργιος Γαλιάτσος, ο Επιθεωρητής Νοτίου Αιγαίου Λιμενικού Σώματος Υποναύαρχος Ιωάννης Αδάμ, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης Φώτης Γεωργόπουλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηρακλείου, Ταξίαρχος Γιάννης Μεσοδιακάκης, η Αερολιμενάρχης Ηρακλείου Φανή Δαμβουνέλη, εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ και του Λιμενικού Σώματος, ο δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης, ο πρόεδρος του ΟΛΗ Γιάννης Τσικνάκης καθώς και ο στρατιωτικός ακόλουθος της Πρεσβείας της Κίνας κ. Λί.

Να σημειωθεί ότι σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη στο αεροδρόμιο με τη συμμετοχή εκπροσώπων κινεζικής εταιρείας που έχει αναλάβει τον επαναπατρισμό των Κινέζων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook