Σύμβαση συνεργασίας για την αμοιβαία κάλυψη τυχόν ελλειμμάτων με φυσικό αέριο λόγω εκτάκτων συνθηκών υπέγραψαν στις 20 Φεβρουαρίου στη Σόφια η ΔΕΠΑ και η Βουλγαρική εταιρία Bulgargaz.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Σύμβασης η ΔΕΠΑ θα προμηθεύεται φυσικό αέριο από την Βουλγαρική Εταιρία Bulgargaz για την κάλυψη έκτακτων αναγκών της Ελληνικής Αγοράς.

Αντιστοίχως, η ΔΕΠΑ θα τροφοδοτεί με φυσικό αέριο τη Βουλγαρική Bulgargaz, όταν προκύπτουν ανάλογες ανάγκες στη Βουλγαρική αγορά φυσικού αερίου.

Στη συμφωνία υπάρχει σαφής πρόβλεψη ότι η τροφοδοσία του βουλγαρικού δικτύου από τη ΔΕΠΑ, θα πραγματοποιείται μόνο εφ΄ όσον δεν διαταράσσεται ο ομαλός εφοδιασμός της ελληνικής αγοράς.

Την σύμβαση υπέγραψαν στη Σόφια o Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Χάρης Σαχίνης και ο κ. Dimitar Gogov, Διευθύνων Σύμβουλος της Bulgargaz.

Η συμφωνία των δύο εταιρειών, αποτελεί ένα ακόμη βήμα για την ενδυνάμωση της στενής και μακρόχρονης συνεργασίας τους. Ήδη η ΔΕΠΑ μέσω της θυγατρικής εταιρείας Ποσειδών και η Βulgargaz μέσω της θυγατρικής Bulgaria Energy Holding, συνεργάζονται στενά για την κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού ΙGB (Interconnection Greece – Bulgaria) μήκους 170 χιλιομέτρων. O αγωγός, η κατασκευή του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει στο τελευταίο τρίμηνο του 2012, αποτελεί έργο υποδομής Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, καθώς θα επιτρέψει στη γειτονική χώρα να προμηθεύεται ποσότητες φυσικού αερίου, μέσω του Ελληνικού δικτύου αυξάνοντας την ασφάλεια της τροφοδοσίας της βουλγαρικής αγοράς.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Χάρης Σαχίνης, με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας ΔΕΠΑ-Bulgargaz, δήλωσε τα εξής: «Με τους συναδέλφους της Bulgargaz υπογράψαμε μία νέα συμφωνία, στο πνεύμα της στενής συνεργασίας και αλληλεγγύης που πρέπει να διέπει τις σχέσεις των ενεργειακών εταιρειών, ιδίως όταν αυτές λειτουργούν σε γειτονικές χώρες.

Οι χώρες της ευρύτερης περιοχής διέρχονται δύσκολη ενεργειακά περίοδο καθώς ο βαρύς χειμώνας έχει αυξήσει κατακόρυφα τη ζήτηση. Σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει όλες οι πλευρές να λειτουργούν από κοινού, προς αμοιβαίο όφελος του κοινωνικού συνόλου. Με τη συμφωνία μεταξύ των εταιρειών μας, η συνεργασία αυτή αποκτά περισσότερο συστηματικό χαρακτήρα. Στο μέλλον σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης η ΔΕΠΑ θα προμηθεύεται αέριο από την Βulgargaz και αντίστοιχα η Bulgargaz θα προμηθεύεται αέριο από τη ΔΕΠΑ, με όρους και προϋποθέσεις που θα της επιτρέπουν να καλύπτει έκτακτες και επείγουσες ανάγκες, χωρίς να προκαλούνται προβλήματα στην ελληνική αγορά.

Με τη Βulgargaz έχουμε εξαιρετική συνεργασία τόσο στα θέματα παραλαβών ρωσικού φυσικού αερίου, όσο και για την κατασκευή του IGB.

Μετά τη νέα συμφωνία, η συνεργασία και οι σχέσεις των δύο εταιρειών, γίνεται ακόμη στενότερες προς όφελος και των δύο πλευρών».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook