Υπερψηφίστηκε από την αρμόδια επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το νομοσχέδιο για την ανταλλαγή των ομολόγων το οποίο παίρνει το δρόμο για την Ολομέλεια.

Διαβεβαιώσεις για την εξασφάλιση των ιδιωτών επενδυτών που εμπιστεύτηκαν τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου.
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το PSI

Η ανάγκη εξασφάλισης των ιδιωτών ομολογιούχων, που εμπιστεύτηκαν το ελληνικό Δημόσιο αγοράζοντας ομόλογα απ\’ την πρωτογενή αγορά, υπήρξε το μόνο σημείο σύμπτωσης ανάμεσα στους εισηγητές και εκπροσώπους των κομμάτων, κατά την συζήτηση της συμφωνίας για το PSI στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Σε απάντηση του αιτήματος αυτού, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου παρατήρησε προς τους βουλευτές πως «κρούουν ανοικτές θύρες» καθώς η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί επί του θέματος και «μετά την ολοκλήρωση του PSI, θα υπάρξει διαδικασία για την διαχείριση των ομολόγων των ιδιωτών».

Κατόπιν τετράωρης συζήτησης στην Επιτροπή, το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τα δύο κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου και την Ντόρα Μπακογιάννη της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», ενώ καταψηφίστηκε από το ΚΚΕ, τον ΛΑΟΣ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίθετος με το κούρεμα ο ΣΜΕΧΑ

Την αντίθεσή του στο «κούρεμα» των ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές εκφράζει ο Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών (ΣΜΕΧΑ), τονίζοντας πως η εμπιστοσύνη που έδειξαν κάποιοι στη χώρα δεν μπορεί να τιμωρείται.

Ο ΣΜΕΧΑ επισημαίνει ότι αποτελεί αντίφαση το γεγονός την ώρα που ζητάς να επιστρέψουν τα χρήματα που βγήκαν στο εξωτερικό, να αποφασίζεις το κούρεμα των ομολόγων που έχουν στα χέρια τους ιδιώτες επενδυτές, καθώς πολλοί εξ αυτών αντί να βγάλουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό στήριξαν τη χώρα αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα.

Και μάλιστα, όπως επισημαίνει ο ΣΜΕΧΑ, χωρίς να τους στηρίζεις, όταν για να «κουρευτούν» τα ομόλογα των τραπεζών δίνονται ως αντάλλαγμα έως και 50 δισ. ευρώ προκειμένου να στηριχθεί ο τραπεζικός κλάδος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook