Το νέο Honda Civic αξιολογήθηκε με πέντε αστέρια στον πρόσφατο κύκλο δοκιμων πρόσκρουσης του ανεξάρτητου οργανισμού Euro NCAP, επιτυγχάνοντας συνάμα και υψηλή βαθμολογία.
       
Το αυτοκίνητο συγκέντρωσε υψηλά ποσοστά στην κατηγορία Safety Assist (υποστήριξη ασφάλειας), ενώ όπως έγινε γνωστό προσφέρεται προαιρετικά και με το σύστημα Collision Mitigation Brake (CMBS) της Honda. Ο ανεξάρτητος οργανισμός EuroNCAP ανακοίνωσε ότι επεκτείνει το βραβείο Advanced NCAP που απένειμε στη Honda για τη συγκεκριμένη τεχνολογία, ώστε να συμπεριλάβει το νέο Civic.

\"\"

 
Σχετικά με το CMBS
Το Collision Mitigation Brake System (CMBS) της Honda είναι ένα αυτόνομο σύστημα πέδησης έκτακτης ανάγκης βασισμένο σε ραντάρ. Με ταχύτητες πάνω από 15km/h, κινούμενα και σταματημένα αυτοκίνητα ανιχνεύονται κατά μήκος ενός δρόμου περίπου 100m μπροστά από το όχημα. Όταν το σύστημα ανιχνεύσει ότι το αυτοκίνητο πιθανόν χτυπήσει σε ένα από αυτά τα εμπόδια, ενεργοποιείται μία διαδικασία τριών σταδίων. Στο πρώτο, περίπου 3 δευτερόλεπτα πριν τη σύγκρουση, ο οδηγός προειδοποιείται με οπτικά και ηχητικά σήματα. Στο δεύτερο στάδιο, όταν το σύστημα ανιχνεύσει ότι η σύγκρουση παραμένει πιθανή (περίπου 2 δευτερόλεπτα πριν τη σύγκρουση), τρία έντονα τραβήγματα ενεργοποιούνται στη ζώνη ασφαλείας και το αυτοκίνητο αρχίζει αυτόματα να φρενάρει.

Τέλος, όταν η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη, το CMBS σφίγγει τις ζώνες ασφαλείας των εμπρός επιβατών (χρησιμοποιώντας εντατήρες δύο κατευθύνσεων, διαφορετικούς από τους πυροτεχνικούς που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης) και εφαρμόζεται υψηλότερη πίεση πέδησης. Αυτή η πέδηση μπορεί να συμπληρωθεί από τον οδηγό μέχρι το μέγιστο επίπεδο που δύναται να επιτύχει το αυτοκίνητο. Όλες οι ενέργειες του CMBS είναι αντιστρέψιμες: εάν ένα ατύχημα αποφευχθεί (π.χ. αν το αυτοκίνητο αλλάξει πορεία την τελευταία στιγμή ), χαλαρώνουν ξανά οι ζώνες ασφαλείας και οι οπτικές και ηχητικές προειδοποιήσεις σταματούν.

\"\"

 
HONDA CIVIC
Αστέρια: 5
Προστασία ενηλίκων: 94%
Προστασία παιδιών: 83%
Προστασία πεζών: 69%
Safety assist: 86% 
 
Στον αντίποδα, το Jeep Compass αξιολογήθηκε με δύο αστέρια στον πρόσφατο κύκλο δοκιμών πρόσκρουσης του ανεξάρτητου οργανισμού Euro NCAP.  

\"\"

 
JEEPCOMPASS
Αστέρια: 2
Προστασία ενηλίκων: 61%
Προστασία παιδιών: 76%
Προστασία πεζών: 23%
Safety assist: 43%

(4troxoi)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook