Η Ελλάδα δένεται πλέον άρρηκτα με το ευρώ και την τύχη του μετά τη συμφωνία του Eurogroup, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευ.Βενιζέλος, ξεκαθαρίζοντας κατηγορηματικά πως δεν τίθεται πλέον θέμα χρεοκοπίας και πως η χώρα είναι βιώσιμη.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, επανέλαβε πως οι εταίροι της χώρας δεσμεύτηκαν για τη στήριξη της Ελλάδας και μετά τη λήξη του νέου προγράμματος στο τέλος του 2014.

Υπάρχει ρητή και κατηγορηματική δέσμευση των εταίρων για στήριξη της Ελλάδα μέχρις ότου μπορέσει να επιστρέψει ασφαλώς στις αγορές, είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ο κ. Βενιζέλος δεσμεύτηκε εμμέσως για στήριξη της πραγματικής οικονομίας μέσω παροχής ρευστότητας από τις τράπεζες, υπενθυμίζοντας τη συμμετοχή του κράτους στα μετοχικά κεφάλαια των ιδρυμάτων.

Ξεκαθάρισε ότι τρίτος δρόμος ανώδυνος δεν υπήρχε κατηγορώντας όσους εκ τους ασφαλούς διατυπώνουν προτάσεις. Στο πλαίσιο αυτό εξήγησε γιατί δεν γινόταν η Ελλάδα να ζητήσει νωρίτερα κούρεμα του χρέους. Δεν ήταν έτοιμοι οι εταίροι για κάτι τέτοιο και δεν μπορούσαμε να το ρισκάρουμε, είπε ουσιαστικά.

Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος εξήγησε ότι στο Eurogroup δεν εγκρίθηκαν μόνο τα 130 δισ. ευρώ, και η μείωση του χρέους, αλλά εξασφαλίσθηκε και η ρητή δέσμευση των εταίρων για στήριξη της Ελλάδας μέχρι την επάνοδό της στις αγορές.

Αυτό αποτελεί απάντηση στους κερδοσκόπους και σε όποιον άλλο επωφθαλμιά να βγάλει κέρδη από την αποτυχία της Ελλάδας, είπε ο κ. Βενιζέλος.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού, επισήμανε, απαιτούνται πρωτοφανούς ύψους κεφάλαια από τους εταίρους. Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι ο Έλληνας άνεργος που έχει υποστεί τόσες θυσίες δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσει το γεγονός αυτό.

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι η συμφωνία δεν ήταν ούτε αυτονόητη, ούτε δεδομένη, αλλά αποτέλεσμα μιας «επικίνδυνης διαπραγμάτευσης». Τόνισε δε για άλλη μια φορά ότι η επίτευξή της βασίζεται στις θυσίες του ελληνικού λαού.

Γιατί θα πιάσουν αυτή τη φορά τόπο οι θυσίες;

Ο κ. Βενιζέλος, απαντώντας στην ερώτηση γιατί να πετύχει το νέο πρόγραμμα τη στιγμή που το πρώτο μνημόνιο απέτυχε πλήρως, τόνισε καταρχάς τη σημασία του γεγονότος ότι τους τελευταίους οκτώ μήνες γίνεται σκληρή προσπάθεια να αντιμετωπίστεί το ζήτημα του χρέους.

Μακάρι οι εταίροι να είχαν καταλάβει πρωτύτερα ότι πρέπει να μπει μαχαίρι στο χρέος, είπε ο κ. Βενιζέλος, και στην δημοσιογραφική παρέμβαση ότι ούτε η Ελλάδα φρόντισε να ζητήσει εγκαίρως κάτι τέτοιο απάντησε ότι «η Ελλάδα μπορούσε να ζητήσει ότι ήταν έτοιμοι να ακούσουν και να δεχθούν οι εταίροι», αλλιώς «μπορεί να πέφταμε στο κενό».

Στις επίμονες ερωτήσεις αν μπορεί να εγγυηθεί ότι τον Ιούνιο, δεδομένου μάλιστα ότι οι προβλέψεις κάνουν λόγο για βάθεμα της ύφεσης, οι δανειστές δεν θα ζητήσουν νέα μέτρα ο κ. Βενιζέλος παραδέχθηκε ότι οι προβλέψεις της τρόικας για την ύφεση διαψεύδονται η μία μετά την άλλη.

Από το 2008 η ύφεση σωρευτικά είναι της τάξης του 20% του ΑΕΠ, είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι ακριβώς επειδή πλέον και οι ίδιοι οι δανειστές αναγνωρίζουν τις αστοχίες τους η αξιολόγηση του νέου προγράμματος βασίζεται κυρίως στην πρωτογενή διαχείριση, στα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε δε ότι και η τρόικα αναγνωρίζει οτι δεν μπορεί να ζητήσει άλλο «σφίξιμο της βίδας γιατί το μπουλόνι θα σπάσει» και πλεόν δίνει βάρος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις εκφράζοντας την πεποίθησή τους ότι αν αυτές πετύχουν οι στόχοι του προγράμματος θα επιτευχθούν.