«Χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα». Η γνωστή λαϊκή ρήση αποδίδει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στις Μονάδες Νεογνών του ΕΣΥ στην Αθήνα.

Στις θερμοκοιτίδες του μεγαλύτερου δημόσιου μαιευτηρίου, του «ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ» αλλά και του νοσοκομείου με τη μεγαλύτερη μαιευτική κλινική, του «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ», καταγράφεται το… αδιαχώρητο. Οι δύο βασικές Μονάδες του ΕΣΥ είναι υπερπλήρεις από νεογνά και από το πρωί της Τετάρτης οι δύο κινητές μονάδες νεογνών – διαθέτει μία το ΕΚΑΒ και μία το Παίδων «Αγία Σοφία» – δεν προλαβαίνουν τα δρομολόγια και τις διακομιδές.

Τα πρόωρα μωρά που γεννιούνται στο «ΕΛΕΝΑ» και το «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ» «αποχωρίζονται» από τις λεχώνες μαμάδες τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ιδιαίτερα ευάλωτο ψυχισμό τους και διακομίζονται στις αντίστοιχες μονάδες των Παιδιατρικών νοσοκομείων της πρωτεύουσας προκειμένου να τους παρασχεθεί η αναγκαία ιατρική βοήθεια στον δύσκολο αγώνα που δίνουν πολλές φορές για να κρατηθούν στη ζωή.

Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα τα νεογνά μεταφέρονται υπό κρίσιμες συνθήκες από εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά μετά τις τιτάνιες προσπάθειες ιατρών και γονιών να βρεθεί η σωτήρια θερμοκοιτίδα.

Κάποιοι γονείς οδηγούνται και σε ιδιωτικές κλινικές –στην περίπτωση αυτή βεβαίως το ιδανικό είναι αυτές να έχουν σχετική σύμβαση με τους ασφαλιστικούς φορείς τους, διότι εάν δεν υπάρχει ασφαλιστική οι γονείς καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους υπέρογκα ποσά, καθώς το ημερήσιο κόστος νοσηλείας σε Μονάδα Νεογνών αρχίζει από 300 ευρώ.

Αύξηση πρόωρων τοκετών λόγω κρίσης

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, ένα στα οκτώ νεογέννητα είναι πρόωρο, δηλαδή γεννιέται πριν από την 38η εβδομάδα κύησης. Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι όσο μειώνεται ο αριθμός των γεννήσεων παγκοσμίως, τόσο αυξάνονται οι πρόωροι τοκετοί.

Ωστόσο, οι Έλληνες γυναικολόγοι εκτιμούν πως στη χώρα μας καταγράφεται αύξηση της τάξεως του 10% στους πρόωρους τοκετούς – αποτυπώνεται άλλωστε ξεκάθαρα και με την αυξημένη ζήτηση των ειδικών Μονάδων για νεογνά. Θεωρούν ότι το γεγονός αποτελεί μια από τις «παράπλευρες απώλειες» της οικονομικής κρίσης, καθώς οι γυναίκες απολαμβάνουν πια λιγότερο την εγκυμοσύνη. Απεναντίας, τη βιώνουν ως μια περίοδο στρεσογόνο που χτυπά κόκκινο εάν συνδυαστεί με την περιρρέουσα επαγγελματική και την οικονομική αβεβαιότητα.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook