Γράφω – και λέω – για εκατομμυριοστή φορά: τα νούμερα – οι αριθμοί, όχι τα άλλα τα \”νούμερα\” – λένε πάντα την αλήθεια. Μπορείς να βάλεις άλλα νούμερα μπροστά κι άλλα πιο πίσω, για λόγους εντυπώσεων. Μπορείς σε κάποια να αναφερθείς και κάποια άλλα να τα παραλείψεις, γιατί έτσι σε βολεύει. Μπορείς, ακόμη, να συγκρίνεις ανόμοια μεγέθη για να πας το πράγμα εκεί που θέλεις…

Αλλά, σε κάθε περίπτωση, όσο υπάρχουν νούμερα, λένε πάντα την αλήθεια.

Τί λένε, λοιπόν, τα νούμερα για τη συμφωνία για την οποία πανηγύριζαν τα ξημερώματα στο Eurogroup, σε μία προσπάθεια, ίσως, να μας παρακινήσουν να πανηγυρίσουμε κι εμείς, ξεχνώντας τις νέες μειώσεις στα εισοδήματα;

Με βάση το προσχέδιο της Τρόικας που είχαν στα χέρια τους οι υπουργοί Οικονομικών (και το οποίο μπορείτε να το δείτε εδώ), το δημόσιο χρέος, αν δεν γίνονταν κάποιες διορθώσεις, θα διαμορφωνόταν το έτος – κλειδί 2020 στα 325 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή στο 129% του ΑΕΠ.

Με τις διορθώσεις που υποτίθεται φέρνει το μεγαλύτερο κούρεμα – το οποίο, ας μην το ξεχνούμε, συνοδεύεται και από μεγαλύτερο επιτόκιο για τα ομόλογα που λήγουν από το 2020 και μετά – το χρέος έρχεται το 2020 στο 120% του ΑΕΠ, δηλαδή κοντά στα 302 δισεκατομμύρια ευρώ, πάντα με βάση τις παραδοχές των οικονομολόγων της Τρόικας.

Αν, λοιπόν, το χρέος το 2020 είναι 302 δισεκατομμύρια ευρώ και είναι το 120% του ΑΕΠ, το ΑΕΠ το 2020 θα πρέπει να είναι περίπου 252 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το ΑΕΠ στο τέλος του 2011, με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, έκλεισε στα 215 δισεκατομμύρια περίπου. Αν η ύφεση είναι της τάξης του 2,5% για φέτος – προσωπικά θα πανηγύριζα αν δεν ήταν μεγαλύτερη – το ΑΕΠ πέφτει περίπου στα 210 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2012.

Τί σημαίνουν όλα αυτά τα ..κουραστικά; Μα ότι από το 2013 μέχρι και το 2020, μέσα σε οκτώ χρόνια, για να επαληθευθούν τα \”οφέλη\” του κουρέματος, θα πρέπει το ΑΕΠ να αυξηθεί κατά περίιπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλάδη κατά 20% περίπου σε σχέση με τώρα.

Γίνεται αυτό σε μία χώρα που έχει ήδη περίπου 4,5 εκατ. μη οικονομικά ενεργούς πολίτες, πάνω από 1 εκατ. ανέργους, λιγότερο από 4 εκατ. εργατικό δυναμικό και περίπου 1 εκατ. λαθρομετανάστες που, στην καλύτερη, εισφέρουν στη μαύρη εργασία και, στην χειρότερη, είναι απλώς εγκληματίες;

Θα ξαναγράψω αυτό που επεσήμαινα και πριν από λίγες ημέρες (διαβάστε εδώ): όλα αυτά τα μέτρα και όλες αυτές οι συμφωνίες δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας αργός θάνατος. Εκτός εάν ΤΩΡΑ κατατεθεί κάποιο νομοσχέδιο που θα ρίχνει τους άμεσους και τους έμμεσους φόρους και θα βάζει μία αναπτυξιακή λογική στην οικονομική πολιτική της χώρας.

Όλα τα άλλα είναι για δηλώσεις στις κάμερες και για να εξυπηρετούνται πολιτικές σκοπιμότητες, μην ψαρώνετε.

Σωτήρης Χιωτάκης
Δ/ντής Σύνταξης protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook