Φωτοβολταϊκά πάνελ επιπλέουν στην επιφάνεια της λίμνης Κολινιόλα, σε ένα χωριό κοντά στην Πίζα της Ιταλίας.

Το νερό διατηρεί τα πάνελ σε χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ χάρη στις περιστρεφόμενες βάσεις τα φωτοβολταϊκά ακολουθούν τον ήλιο μεγιστοποιώντας την απόδοσή τους σε διαφορετικές ώρες της ημέρας.

Τα εν λόγω πλωτά και περιστρεφόμενα φωτοβολταϊκά πάνελ ανέπτυξαν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας Μάρκο Ρόζα-Κλοτ και η ομάδα του. Διατείνονται δε στο ΑP, ότι πρόκειται για το πρώτο σύστημα του είδους στον κόσμο.

Τα συμβατικά φωτοβολταϊκά πάνελ απαιτούν εκτάσεις γης, συχνά καλλιεργήσιμες, αλλοιώνουν το φυσικό τοπίο και έχουν απώλεια απόδοσης εξαιτίας υπερθέρμανσης: τα πλωτά και περιστρεφόμενα φωτοβολταϊκά της ομάδας του Ρόζα-Κλοτ υπόσχονται να επιλύσουν αυτά τα ζητήματα και έχουν ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών.

Το Πλωτό Περιστρεφόμενο Σύστημα Ψύξης και Συγκέντρωσης της ηλιακής ακτινοβολίας (Floating Tracking Cooling Concentrator – FTCC) μπορεί να εγκατασταθεί σε φυσικές ή τεχνητές δεξαμενές υδάτων που δεν χρησιμοποιούνται πλέον.

Το πιλοτικό πλωτό πάρκο που έχει εγκατασταθεί στη λίμνη Κολινιόλα στην Τοσκάνη είναι μικρής κλίμακας, με ισχύ 30 κιλοβάτ και θα μπορούσε να ηλεκτροδοτήσει περίπου 10 νοικοκυριά και έχει κόστος περίπου 48.000 Ευρώ, περίπου 20% λιγότερο από ένα επίγειο έργο όπως ισχυρίζονται οι ερευνητές.

Οι βάσεις και τα πάνελ επικάθονται σε μια κατασκευή που μοιάζει με σχεδία και στηρίζονται στον πυθμένα της λίμνης με ένα πυλώνα, ενώ το σύστημα είναι σχεδιασμένο για ρηχές υδάτινες δεξαμενές.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook