Η Τουρκία σχεδιάζει την αγορά 100 αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών F-35, δύο από τα οποία θα παραδοθούν το 2015, αξίας 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για τον εκσυγχρονισμό του αεροπορικού της στόλου, δήλωσε ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Ισμάτ Γιλμάζ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Milliyet.

\”Η Τουρκία προτίθεται να αγοράσει 100 F-35 και δύο θα παραδοθούν το 2015\”, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του τουρκικού κοινοβουλίου, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Η Τουρκία, η οποία συμμετέχει στο μεγάλο αυτό πρόγραμμα αεροναυπηγικής, έχει και κατά το παρελθόν ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να αγοράσει 100 F-35 (Joint Strike Fighter, JSF), ένα καταδιωκτικό αεροσκάφος χαμηλής ανιχνευσιμότητας που κατασκευάζεται από την Lockheed Martin, για να αντικαταστήσει τον στόλο της που αποτελείται από F-4 McDonnell Douglas και Falcon F-16.

Είναι όμως η πρώτη φορά που ένας Τούρκος αξιωματούχος ανακοινώνει το κόστος του προγράμματος για την Τουρκία. Η Αγκυρα είχε δηλώσει ότι επανεξετάζει τον αριθμό των αεροσκαφών που σχεδιάζει να αγοράσει.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο παραδέχθηκε πρόσφατα ότι η τιμή αγοράς του αεροσκάφους θα αυξηθεί εξαιτίας των καθυστερήσεων και του μικρότερου του αναμενόμενου αριθμού των παραγγελιών από τις συμμαχικές χώρες.

Το F-35 είναι το πιο δαπανηρό πρόγραμμα εξοπλισμού του Πενταγώνου, στο οποίο συμμετέχουν οι ΗΠΑ και οκτώ άλλες χώρες: η Βρετανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Τουρκία, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Δανία και η Νορβηγία. Το F-35 έχει επίσης επιλεγεί από το Ισραήλ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook