Ο Πολιτιστικός σύλλογος Μελιδονίου σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα Μελιδονίου και υπό την αιγίδα του δήμου Μυλοποτάμου θα αναβιώσει και φέτος την καθαρά Δευτέρα στις 14:30, στην πλατεία του χωριού το έθιμο «το κλέψιμο της νύφης»

Το έθιμο χρονολογείται από την εποχή της τουρκοκρατίας και αναβιώνει κάθε χρόνο στο Μελιδόνι στην κεντρική πλατεία του χωριού «βασιλικό πηγάδι» εδώ και τετρακόσια περίπου χρόνια.

Και φέτος θα αναβιώσουν οι μορφές της νύφης, των έξι αδελφών, του Τούρκου δικαστή Καουκά ή Καντή, του Αράπη ή Καρτελά και του Μαιμουνιού.

Θα προσφερθεί παραδοσιακό νηστίσιμο κέρασμα σε όλους τους παραβρισκόμενους. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Για πληροφορίες 6972505760

\”Το κλέψιμο της νύφης\”

Είναι καθαρά τοπικό έθιμο του Μελιδονίου και η διατήρησή του οφείλεται στον προφορικό λόγο.

Το έθιμο ξεκίνησε την περίοδο της Τουρκοκρατίας όπου οι Τούρκοι έβαζαν στο μάτι τις ομορφότερες κοπέλες της περιοχής και τις έπαιρναν για γυναίκες τους. Πριν τον γάμο η νύφη «εξεταζόταν» από τον Τούρκο δικαστή «Καουκά ή Καντή» για την αγνότητα της.

Αυτά διακωμωδούσαν οι ντόπιοι και ήταν η μόνη ευκαιρία που είχαν να δείρουν τους Τούρκους δημόσια χωρίς αντίποινα!

Σκηνή Πρώτη
Τα έξι αδέλφια «οι Μασκαράδες» με την αδελφή τους «τη Νύφη» κατεβαίνουν και στήνουν χορό στη πλατεία του χωριού. Οι θεατές παριστάνουν τους Τούρκους, οι οποίοι μπαίνουν στο χορό με σκοπό να κλέψουν τη Νύφη.

Αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο γιατί τα αδέλφια της τούς παρεμποδίζουν «χτυπώντας» τους με βίτσες. Κάποια στιγμή και μετά από πολλές προσπάθειες, η Νύφη κλέβεται από ανθρώπους που τα αδέλφια της τους γνώριζαν (φυσικά ΄Έλληνες).

Σκηνή Δεύτερη
Η Νύφη επιστρέψει, αυτή τη φορά έγκυος. Συγχρόνως κάνει την εμφάνισή του ο Αράπης ή Καρτέλας και το Μαϊμούνι όπου διασκεδάζει το πλήθος με τα καμώματά του.

Ο Αράπης συμβολίζει την Τύχη, γι αυτό έχει τα τραπουλόχαρτα πάνω του και θεωρείται γούρι να κτυπήσει κανείς το λέρι (κουδούνα) που έχει στο λαιμό του.

Η Νύφη αποσύρεται και πάλι, για να επιστρέψει μετά από λίγο με το νεογέννητο. Ευχές και κεράσματα για τα καλορίζικα.

Σκηνή Τρίτη
Κάνει την εμφάνισή του πάνω σε γάιδαρο ο Τούρκος δικαστής (Καουκάς ή Καντής) για να απονείμει δικαιοσύνη, με άλλα λόγια να βρεθεί ποιος είναι ο πατέρας του παιδιού.

Στην διαδικασία όμως, αποδεικνύεται ότι ο πατέρας είναι ο ίδιος, ο οποίος είναι Έλληνας μεταμφιεσμένος σε Τούρκο.

΄Έτσι τελειώνει το δρώμενο, με τη Νύφη να παντρεύεται τελικά Έλληνα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook