Ως μια μεγάλη ευκαιρία για την οικονομία του νησιού και ιδιαίτερα για το τουριστικό και αγροτικό μας προϊόν, χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των επαφών που είχε στο Κίεβο της Ουκρανίας ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Ειδικότερα κατά τις επαφές που είχε με τον ομόλογο του Περιφερειάρχη Κιέβου, υπήρξε έμπρακτο ενδιαφέρον για εισαγωγή σταφίδας και άλλων αγροτικών προϊόντων ενώ προετοιμάζεται το έδαφος και για τουριστικές συμφωνίες.

Όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης κλείστηκε συμφωνία για εξαγωγή καταρχήν 200 τόνων σταφίδας στην Ουκρανία, γεγονός για το οποίο ενημέρωσε σήμερα την διοίκηση της ΚΣΟΣ σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια.

«Εκτιμώ ότι το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου θα υπογραφεί το συμβόλαιο για την εξαγωγή 200 τόνων σταφίδας στην Ουκρανία και ο στόχος είναι η ποσότητα αυτή του χρόνου να φτάσει τους 500 τόνους» είπε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης.

Παράλληλα ο Σταύρος Αρναουτάκης ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα έρθουν στην Κρήτη στελέχη μεγάλης εισαγωγικής εταιρείας της Ουκρανία τα οποία θα έχουν επαφές με τοπικούς φορείς και επιχειρηματίες για να εισάγουν ελαιόλαδο και κρασί.

Επίσης στις 25 Μαρτίου αντιπροσωπεία της Περιφέρειας του Κιέβου θα επισκεφθεί το νησί μας με στόχο την αναζήτηση έκτασης 100 στρεμμάτων για μεγάλη τουριστική υποδομή που θέλουν να δημιουργήσουν για την φιλοξενία Ουκρανών τουριστών.

Ο Περιφερειάρχης έκανε ακόμα γνωστό, ότι τον φετινό Μάιο θα επισκεφθεί την Κρήτη ο ομόλογος του Περιφερειάρχης Κιέβου που θα συνοδεύεται από επιχειρηματίες οι οποίοι ενδιαφέρονται για επενδύσεις, όπως επίσης να προωθήσουν τα Κρητικά προϊόντα στην χώρα τους.

Ενδιαφέρον ωστόσο, όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης, υπήρξε από τους Ουκρανούς και στο επιστημονικό επίπεδο-συνεργασίες.

«Οι επαφές που είχαμε όμως επεκτάθηκαν και σε εκπαιδευτικό επίπεδο, καθώς χθες (Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου) είχα συνάντηση με τον λέκτορα του Πανεπιστημίου Κιέβου ο οποίος ζήτησε να υπάρξει συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης κάτι που θα γίνει επίσης το επόμενο χρονικό διάστημα», ανέφερε ο Περιφερειάρχης Κρήτης.

Ο Πρόεδρος της ΚΣΟΣ Νίκος Καραμπακάκης μετά την θετική ενημέρωση που είχε από τον Περιφερειάρχη Κρήτης για την εξαγωγή σουλτανίνας στην Ουκρανία δήλωσε ότι «πρόκειται για μια πολύ σημαντική προσπάθεια του Περιφερειάρχη Κρήτης, καθώς αναμένεται να ανοίξει μια νέα αγορά για την σταφίδα. Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε σχέση με την υπογραφή του συμβολαίου και την εξαγωγή της ποσότητας που επιθυμούν να εισάγουν οι Ουκρανοί».

(στη δεύτερη φώτο  ο Περιφερειάρχης Κρήτης με μέλη του Προεδρείου της ΚΣΟΣ)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook