Ίδια τύχη με αυτήν των τραπεζών επιφυλάσσει το υπουργείο Οικονομικών για τους ομολογιούχους που αγόρασαν ελληνικά κρατικά ομόλογα ως επενδυτές και όχι ως αποταμιευτές.

Πρόκειται για έναν διαχωρισμό που κάνει το υπουργείο ανάμεσα σε αυτούς που απέκτησαν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα από την πρωτογενή αγορά τους οποίους και αποκαλεί αποταμιευτές και όσους τα απέκτησαν από τη δευτερογενή αγορά τους οποίους και καλεί επενδυτές.

Στο υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και τις τράπεζες έχει γίνει καταγραφή των φυσικών προσώπων που έχουν στην κατοχή τους ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

Συνολικά υπολογίστηκε ότι ανέρχονται σε περίπου 11.000 άτομα οι οποίοι κατά κύριο λόγο αγόρασαν τα ελληνικά ομόλογα τους πρώτους μήνες του 2009, όταν πραγματοποιήθηκε σημαντικός εμπροσθοβαρής δανεισμός του δημοσίου με πολύ καλές αποδόσεις για τα δεδομένα της εποχής.

Να σημειωθεί, για παράδειγμα, ότι εκείνη την περίοδο εκδόθηκε και το τριετές ομόλογο των 14,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο (κουπόνι) 4,55% που λήγει στις 20 Μαρτίου και η λήξη αυτή έγινε η αιτία για σενάρια στάσης πληρωμής της χώρας αλλά και επιτάχυνσης του κουρέματος (PSI) του ελληνικού χρέους.

Σε κάθε περίπτωση, είτε απέκτησαν τα ελληνικά ομόλογα στην πρωτογενή αγορά, δηλαδή κατά την έκδοσή τους από το δημόσιο είτε στη δευτερογενή, δηλαδή μετά την έναρξη της διαπραγμάτευσής της τιμής του, η ονομαστική τους αξία θα μειωθεί στο πλαίσιο του PSI κατά 53,5%. Με άλλα λόγια θα συμμετάσχουν όλοι στη διαδικασία του PSI. Η διαφοροποίηση θα γίνει στη συνέχεια.

Μετά το κούρεμα θα δημιουργηθεί ένας μηχανισμός αποζημίωσης όσων έχουν αγοράσει τα ομόλογα από την πρωτογενή αγορά. Οι όροι της αποζημίωσης δεν έχουν ακόμη καθοριστεί επακριβώς. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η κάλυψη και αυτών των επενδυτών δεν θα είναι πλήρης, αλλά ως ένα συγκεκριμένο όριο. Το νούμερο που ακούγεται έντονα στο ΥΠΟΙΚ είναι οι 100.000 ευρώ.

Μέχρι αυτό το ποσό ανά φυσικό πρόσωπο μελετάται να καλυφθούν οι ομολογιούχοι. Αυτό σημαίνει ότι αν την αγορά ενός ομολόγου αξίας 300.000 ευρώ έχουν πραγματοποιήσει από κοινού τρία άτομα τότε δεν θα υποστούν κάποιες απώλειες. Ο μηχανισμός της αποζημίωσης δεν θα είναι το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων όπως έχει ακουστεί, αλλά μια ειδική διαδικασία που τώρα καθορίζεται.

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook