Τουλάχιστον 46 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, σκοτώθηκαν χθες σε συγκρούσεις σε διάφορα μέρη της Συρίας, όπως ανακοίνωσε το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ανάμεσα στα θύματα περιλαμβάνονται και τα 13 μέλη, άνδρες και αγόρια, μίας οικογένειας στο χωριό Κάφαρ αλ Τον, στην επαρχία Χάμα, τα οποία εκτελέστηκαν από τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας που εισέβαλαν στο χωριό.

Στην ίδια επαρχία τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους και ένα κορίτσι 4 ετών στη Σάουιν και ένα αγόρι 12 ετών στη Μόρικ. Οκτώ στρατιώτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με λιποτάκτες σε άλλα χωριά της επαρχίας Χάμα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Εννέα άμαχοι, ανάμεσά τους και ένα παιδί πέντε ετών, σκοτώθηκαν στη Ντεράα, προπύργιο του κινήματος αμφισβήτησης του Άσαντ, όπου σήμερα το πρωί επιτέθηκαν οι δυνάμεις ασφαλείας και ακολούθησαν συγκρούσεις με λιποτάκτες του στρατού με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε στρατιώτες των κυβερνητικών δυνάμεων.

Όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο Χαλέπι, στη βόρεια Συρία, οι δυνάμεις ασφαλείας χτύπησαν και συνέλαβαν πολλούς φοιτητές, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. Χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν τους περίπου 2.000 φοιτητές που διαδήλωναν στο πανεπιστήμιο της πόλης και συνέλαβαν 12 από αυτούς, όπως επεσήμανε η ίδια πηγή, μία ημέρα μετά τη διεξαγωγή μίας παρόμοιας κινητοποίησης.

«Πολλοί φοιτητές και φοιτήτριες που ζητούσαν την πτώση του καθεστώτος χτυπήθηκαν με ηλεκτρικά γκλομπ και δέχθηκαν προσβολές», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φαρές αλ Χάλαμπι, ένας ακτιβιστής της «Ένωσης των ελεύθερων φοιτητών» στο Χαλέπι.

«Όλα ξεκίνησαν από το τμήμα Γεωργίας. Ο αριθμός (των διαδηλωτών) αυξανόταν πολύ καθώς περνούσαν από τα διάφορα τμήματα και έφτασε τους 2.000», πρόσθεσε, ενώ έκανε λόγο για «40 συλλήψεις».

«Πολλοί απο τους φοιτητές κατάγονται από την Ιντλίμπ και τη Χάμα και εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για την καταστολή στη Χομς», στόχο βομβαρδισμών από τις κυβερνητικές δυνάμεις εδώ και 20 ημέρες, επεσήμανε ο αλ Χάλαμπι.

Στην επαρχία Χαλέπι ένα αγόρι οκτώ ετών σκοτώθηκε από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στην περιοχή Μινγκ, ανακοίνωσε το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τέλος, στην επαρχία Ιντλίμπ ένας άμαχος σκοτώθηκε στη Τζισρ αλ Σόγκουρ και ένας άνδρας 35 ετών έχασε τη ζωή του στη Μάαρετ αλ Νούμαν στη διάρκεια επίθεσης των δυνάμεων ασφαλείας. Στην ίδια επαρχία τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση εναντίον του οχήματος στο οποίο επέβαιναν, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Να σεβαστεί το «καθεστώς αμάχου» των δημοσιογράφων η Unesco

Ο γενική διευθύντρια της Unesco, \’Ιρινα Μπόκοβα, ζήτησε χθες από «τις συριακές αρχές, να σέβονται το \’καθεστώς αμάχου\’ για τους δημοσιογράφους, εγγυώμενες τη φυσική ασφάλειά τους», ένα 24ωρο αφότου δύο δημοσιογράφοι απώλεσαν τη ζωή τους, ενώ αρκετοί τραυματίστηκαν, κατά τον πλέον πρόσφατο βομβαρδισμό της πόλης Χομς από τις συριακές ένοπλες δυνάμεις.

«Προσκαλώ τις αρχές και τις ένοπλες δυνάμεις της Συρίας, να σέβονται το καθεστώς αμάχου για τους δημοσιογράφους στις εμπόλεμες ζώνες. Η επίθεση κατά των δημοσιογράφων είναι αντίθετη με τις Συνθήκες της Γενεύης για τον πόλεμο, τις οποίες η Συρία εντούτοις έχει προσυπογράψει, επίσης είναι αντίθετη με την απόφαση 1.738 του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ που αφορά την προστασία δημοσιογράφων στις εμπόλεμες ζώνες», τόνισε στη γραπτή ανακοίνωσή της η ίδια αξιωματούχος.

«Συνεπώς, καταδικάζω τη φονική επίθεση στην Χομς, η οποία κόστισε τη ζωή στην Αμερικανίδα πολεμική ανταποκρίτρια Μαρί Κόλβιν και τον Γάλλο φωτορεπόρτερ Ρεμί Οσλίκ, ενώ προκάλεσε τον τραυματισμό αριθμού συναδέλφων τους», επισήμανε τέλος η ίδια αξιωματούχος στη γραπτή ανακοίνωσή της.

Επτά ακτιβιστές σκοτώθηκαν και δύο αγνοούνται στην πόλη Χομς

Επτά Σύροι ακτιβιστές που συνεργάζονταν με τη διεθνή οργάνωση αλληλεγγύης Avaaz, εκτελέστηκαν στη Χομς, και άλλοι δύο, μεταξύ των οποίων και ένας ξένος, αγνοούνται, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η μη κυβερνητική οργάνωση.

Η ομάδα, που αποτελείτο από εννέα άτομα (οκτώ Σύροι ακτιβιστές και ένας αλλοδαπός νοσοκόμος) είχε αναχωρήσει το πρωί της Τετάρτης με τα πόδια από ένα χωριό κοντά στη Χομς με προορισμό τη συνοικία Μπάμπα Αμρ. «Μετέφεραν φάρμακα και μια αναπνευστική συσκευή», είπε ο διευθυντής της Avaaz Άλεξ Ρέντον.

Η οργάνωση έχασε την επαφή με τα μέλη της. Λίγο αργότερα ένα μέλος του δικτύου «βρήκε επτά από αυτούς νεκρούς, με τραύματα από σφαίρες και τα χέρια δεμένα πίσω στην πλάτη στην είσοδο του Μπάμπα Αμρ», πρόσθεσε ο Ρέντον.

Σύμφωνα με τον Ρέντον, η αναπνευστική συσκευή χάθηκε ενώ τα φάρμακα είχαν σκορπιστεί στο δρόμο. Οι ακτιβιστές ήταν ηλικίας από 16 έως 24 ετών. Δεν αποκάλυψε το όνομα ή την εθνικότητα του ξένου νοσοκόμου, διαβεβαιώνοντας όμως ότι έχει ενημερωθεί η πρεσβεία της χώρας του.

«Επρόκειτο για πολίτες, για φιλάνθρωπους εθελοντές», τόνισε ο Ρέντον.

Η Avaaz οργανώνει και εξοπλίζει Σύρους εθελοντές να δίνουν πρώτες βοήθειες και να παρέχουν δημοσιογραφικές πληροφορίες. Φέρεται να έχει στο δίκτυό της 200 άτομα, ωστόσο πολλοί έχουν συλληφθεί ή σκοτωθεί.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook