Προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης δουλεύουν οι «μηχανές» της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος απηύθυνε επιστολή προς την Κομισιόν, καταγράφοντας τις προσπάθειες της Αθήνας για να ξεμπλοκάρουν τα έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ. Ο κ. Παπαδήμος παραδέχεται τις καθυστερήσεις των προηγούμενων χρόνων στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, ενώ παράλληλα ενημερώνει τις Βρυξέλλες για τα σχέδια της κυβέρνησης να αξιοποιήσει τα κοινοτικά κονδύλια σε 8 τομείς.

Στην επιστολή προς τον επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν, που δημοσιεύει η εφημερίδα Τα Νέα την Παρασκευή, καταγράφονται καθυστερήσεις, που αφορούν κυρίως τη δημιουργία των δύο Ταμείων για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των μεγάλων αυτοκινητόδρομων, ενώ όπως προκύπτει υπάρχει πρόοδος που σημειώθηκε πρόσφατα σε ό,τι αφορά την απορροφητικότητα σε συνδυασμό με τον εντοπισμό και την παρακολούθηση 181 έργων προτεραιότητας.

Ο πρωθυπουργός επισημαίνει τις εξελίξεις και τα σχέδια της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων σε 8 τομείς.

Μεταξύ άλλων αναφέρει:

Ο στόχος του Μνημονίου για αιτήσεις πληρωμών 3,3 δισ. ευρώ το 2011 ικανοποιήθηκε. Για το 2012 ο στόχος είναι 4 δισ.

Τα ημιτελή έργα της περιόδου 2000-2006, που αν δεν ολοκληρωθούν θα κοστίσουν στην Ελλάδα πρόστιμο 3 δισ. ευρώ, προσδιορίσθηκαν και οδεύουν προς ολοκλήρωση.

Το σύστημα παρακολούθησης των 181 έργων προτεραιότητας είναι υπό διαμόρφωση. Λύθηκαν τα ζητήματα του Μετρό.

 Για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας που εμποδίζει την ολοκλήρωση των έργων αναφέρεται ότι «σημειώθηκε πρόοδος».

 Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι καθ' οδόν και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα Μαρτίου το Ταμείο Εγγυήσεων (500 εκατ. ευρώ). Επίσης γίνεται προεργασία προκειμένου να λυθεί το χρηματοδοτικό κενό στις συμβάσεις παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων μέσω της δημιουργίας ενός εργαλείου «καταμερισμού κινδύνου» σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

 Για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και το κλείσιμο των παράνομων χωματερών (ΧΑΔΑ) εφαρμόζεται σχέδιο δράσης, με το 80% των σχετικών χώρων να έχουν ήδη αξιολογηθεί προκειμένου να χρηματοδοτηθούν.

 Τα λειτουργικά προγράμματα του Κοινωνικού Ταμείου έχουν επιταχυνθεί και έχουν αρχίσει να αποδίδουν θετικά αποτελέσματα.

Μετά τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στο πρόγραμμα της διοικητικής μεταρρύθμισης επελέγησαν 5 τομείς προτεραιότητας που παρακολουθούνται συστηματικά. Τα αποτελέσματά τους ανακοινώνονται.

 

in.gr