Όταν ο Ρεμί Οσλίκ κέρδισε βραβείο World Press Photo για τη δουλειά του στη Λιβύη, δεν έχασε καιρό πανηγυρίζοντας. Λίγες μόλις ώρες μετά τη νίκη του βρισκόταν σε ένα αεροπλάνο προς την Μέση Ανατολή, θυμάται φίλος του.

Η δουλειά του στις επικίνδυνες ζώνες του κόσμου του κόστισε τη ζωή. Ο 28χρονος Γάλλος φωτορεπόρτερ σκοτώθηκε σε βομβαρδισμούς της πόλης Χομς, μία μόλις ημέρα μετά την άφιξή του στην «ανυπότακτη» πόλη της Συρίας.

Η επιθυμία του να συλλαμβάνει με τον φωτογραφικό του φακό τις παγκόσμιες συγκρούσεις, ήταν αυτή που τον είχε αναδείξει σε έναν από τους πιο σημαντικούς φωτορεπόρτερ, παρά το νεαρό της ηλικίας του.

\"http://static.doldigital.net/webstatic/7F96523A9731C30102AEC5970D95DE64.jpg\"Από πολύ μικρή ηλικία, ο Ρ.Οσλίκ ήθελε να εργαστεί ως φωτορεπόρτερ σε περιοχές που πλήττονται από πολέμους.

Ήδη από το 2004, ο 20χρονος Ρ.Οσλίκ πήρε «το βάπτισμα του πυρός», καλούμενος να καλύψει τις ταραχές στην Αϊτή. 

Την επόμενη χρονιά δημιούργησε το φωτογραφικό πρακτορείο IP3 Press και κάλυπτε αθλητικά, κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα.

Όταν ξέσπασε η Αραβική Άνοιξη, ο Ρ.Οσλίκ ταξίδεψε παντού: στην Τυνησία, το Μαρόκο, τη Λιβύη, την Αίγυπτο και τελικά στη Συρία, όπου άφησε την τελευταία του πνοή από μία οβίδα που έπληξε το αυτοσχέδιο κέντρο Τύπου στο οποίο βρισκόταν.

Στις 12 Φεβρουαρίου η σειρά των 12 φωτογραφιών του «Μάχη για τη Λιβύη» κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία γενική ειδησεογραφία του World Press Photo.

Δυστυχώς, δεν θα βρίσκεται στην τελετή απονομής της 20ής-21ης Απριλίου για να παραλάβει το βραβείο του.

Ο 28χρονος φωτορεπόρτερ είχε εργαστεί για έντυπα όπως το Paris Match, η Wall Street Journal και το Time. Ήθελε να πάει για το Paris Match στη Συρία, ωστόσο, οι εκδότες εκτίμησαν ότι κάτι τέτοιο ήταν πολύ επικίνδυνο.

Εκείνος δεν τους άκουσε. Πήγε μόνος του, με τη βοήθεια μη κυβερνητικών οργανώσεων, περνώντας τα σύνορα από τον Λίβανο, καθώς το συριακό καθεστώς επιθυμεί να εμποδίσει την πρόσβαση δημοσιογράφων στη χώρα.

Ο ανταποκριτής του Paris Match, Άλφρεντ ντε Μοντεσκιέ, δήλωσε ότι το βράδυ πριν τον θάνατο του Ρ.Οσλίκ έλαβε από τον 28χρονο ένα e-mail. Αυτό έγραφε: «Μόλις έφτασα στη Χομς. Είναι σκοτεινά. Η κατάσταση μοιάζει τεταμένη και απελπιστική. Ο συριακός στρατός στέλνει ενισχύσεις και η κατάσταση θα γίνει χειρότερη -από ότι λένε οι επαναστάτες. Αύριο θα ξεκινήσω να βγάζω φωτογραφίες».

Οι φίλοι και οι συνεργάτες του δηλώνουν ότι δεν ήταν ριψοκίνδυνος, αλλά διέθετε μεγάλη εμπειρία σε επικίνδυνες ζώνες.

Ο ίδιος ο Οσλίκ, μιλώντας κάποτε για τη δουλειά του, είπε: «Περίμενα ότι θα δω τρομακτικά πράγματα. Ναι, φοβόμουν πολύ».

Δείτε φωτογραφίες του βραβευμένου φωτορεπόρτερ


(in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook