Σε αποκριάτικους ρυθμούς κινείται ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας μέσα από το πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων που έχει προγραμματίσει η Δημοτική Αρχή, μέσω του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Περιβάλλοντος (Δ.Ο.Π.Α.Π.) σε συνεργασία με πολιτιστικούς και εμπορικούς συλλόγους, καθώς και φορείς της περιοχής. 


Η αρχή έγινε την Τσικνοπέμπτη στο Αρκαλοχώρι με τα \”Τσικνίσματα\”, όπου πλήθος επισκεπτών και η τοπική κοινωνία ξεφάντωσαν με κέφι, ξεγνοιασιά και φυσικά πλούσια παραδοσιακά εδέσματα, μουσική και χορό. 


Όλο αυτό το διάστημα, καθημερινά, στις τοπικές ενότητες όλου του δήμου, λαμβάνουν χώρο αποκριάτικες εκδηλώσεις, κρατώντας το ρυθμό και δίνοντας το σύνθημα για την κορύφωση των εκδηλώσεων κατά το τριήμερο της Αποκριάς (24-27 Φεβρουαρίου).


Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Δήμου Μινώα Πεδιάδας για το τριήμερο 25-27 Φεβρουαρίου έχει ως εξής: 



ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012


11:00π.μ. Καστέλλι: Κυνήγι του Χαμένου Θησαυρού, με τους συμμετέχοντες να περιδιαβαίνουν τα μονοπάτια της Ιστορίας του Καστελίου και να αγωνίζονται να φτάσουν πρώτοι στο θησαυρό.


7:00μ.μ. Καστέλι: Λαμπαδιοδρομία στο Καστέλι. Αναμμένες δάδες θα πλημμυρίσουν και φέτος με φως τους δρόμους και τα σοκάκια της περιοχής, αναβιώνοντας ένα πανάρχαιο έθιμο που οι ρίζες του βρίσκονται στα βάθη των αιώνων και θα καταλήξει στην Πλατεία, όπου θα ακολουθήσει ξεφάντωμα μέχρι το πρωί, με μουσική, χορό και άφθονο κρασί.





ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012


3:30μ.μ. Καρναβάλι Αρκαλοχωρίου: Ομάδες μασκαράδων και άρματα. παίρνουν μέρος στη μεγάλη αποκριάτικη παρέλαση του Δήμου Μινώα Πεδιάδα, διασχίζοντας την κεντρική οδό του Αρκαλοχωρίου και σατιρίζοντας την επικαιρότητα, σκορπίζοντας κέφι, γέλιο και διασκέδαση στους επισκέπτες. Μετά το τέλος της παρέλασης, ακολουθεί πλούσιο μουσικό πρόγραμμα, συνοδευόμενο από άφθονο κρασί και χορό στην Πλατεία Ελευθερίας.


1:00π.μ. Καρναβάλι Θραψανού: Το Θραψανό γεμίζει με ομάδες καρναβαλιστών που θα ξεσηκώσουν επισκέπτες και δημότες, σε μια αποκριάτικη παρέλαση που θα ξεκινήσει από την είσοδο του χωριού και θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία. Εκεί θα συνεχιστεί το ξεφάντωμα με χορό νηστίσιμους μεζέδες και κρασί, προσφορά από τον πολιτιστικό σύλλογο Θραψανού.





ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ – 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012


Παραδοσιακά κούλουμα με άφθονο κρασί, αναβίωση παλιών εθίμων και σατυρικά δρώμενα θα πραγματοποιηθούν απο τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, σε όλη την επικράτεια του Δήμου και περιμένοντας δημότες και μουσαφίρηδες να υποδεχθούν τη Σαρακοστή με κέφι, φαγοπότι και άφθονο κρασί.


10:30π.μ. στη Γαρίμπα, κατασκευή χαρταετών


11:00π.μ: \”Απαλέθια\” – Γιορτή γερόντων στο Διαβαϊδέ


11:00π.μ. στο γήπεδο Καστελίου, πέταγμα χαρταετού και κούλουμα από το Αθλητικό Σωματείο TAE KWON DO Καστελίου


11:30π.μ. \”Απαλέθια\” – Γιορτή γερόντων στον Καραβάδω


11:30π.μ. στην Τουρλοτή, παραδοσιακά κούλουμα


12:00π.μ. στο Σμάρι, παραδοσιακά κούλουμα


12:00π.μ. στο Χουμέρι, παραδοσιακά κούλουμα


12:00π.μ. στη Ζήντα, πέταγμα χαρταετού και παραδοσιακά κούλουμα


12:00π.μ. στο Σκινιά, παραδοσιακά κούλουμα


12:00π.μ. στο Λευκοχώρι, παραδοσιακά κούλουμα


01:00π.μ. στους Ζωφόρους, παραδοσιακά κούλουμα


01:00π.μ. στους Αποστόλους, παραδοσιακά κούλουμα


02:00π.μ. στο Νιπιδιτό, παραδοσιακά κούλουμα και σατυρικά δρώμενα


Για πληροφορίες σχετικά με τις πλατφόρμες των αρμάτων στο Καρναβάλι Αρκαλοχωρίου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο 6972266295 (κ. Αντώνης Χριστάκης), ενώ παράλληλα μπορούν να αναρτήσουν τη στολή της ομάδας τους στο Facebook στη σελίδα ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ.



Δείτε εδώ το φυλλάδιο με τις αποκριάτικες εκδηλώσεις στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook