Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στη Δαμασκό, ο Ερίκ Σεβαλιέ, επέστρεψε χθες το βράδυ στη θέση του, δύο εβδομάδες αφού είχε ανακληθεί για διαβουλεύσεις στο Παρίσι εξαιτίας της κλιμάκωσης της καταστολής, σύμφωνα με το ΑθηναΛικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

"Είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω ότι ο πρεσβευτής της Γαλλίας επέστρεψε χθες το βράδυ στο Δαμασκό", δήλωσε η γαλλική διπλωματική πηγή.

Σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου σχετικά με το αν η επιστροφή του γάλλου πρεσβευτή συνδέεται με τις προσπάθειες για τον επαναπατρισμό της σορού του γάλλου φωτορεπόρτερ Ρεμί Οσλίκ και της μεταφορά της ανταποκρίτριας της εφημερίδας Le Figaro Εντίτ Μπουβιέ, η οποία τραυματίσθηκε στα πόδια κατά τον βομβαρδισμό της Χομς, ο διπλωμάτης απάντησε: "Δεν κάνουμε σχόλια για το θέμα".

Η Αμερικανίδα Μαρί Κόλβιν, "μεγάλη ρεπόρτερ" των Sunday Times και ο γάλλος φωτορεπόρτερ του IP3 Ρεμί Οσλίκ σκοτώθηκαν την Τετάρτη κατά τον βομβαρδισμό του σπιτιού που είχε μετατραπεί σε κέντρο Τύπου στη συνοικία Μπάμπα Αμρ της Χομς.

Η δημοσιογράφος Εντίτ Μπουβιέ και ο βρετανός φωτορεπόρτερ Πολ Κονρόι τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια του ίδιου βομβαρδισμού.

Στις 7 Φεβρουαρίου , η Γαλλία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της για δεύτερη φορά σε διάστημα λίγων μηνών.

"Απέναντι στην σκλήρυνση της καταστολής από το καθεστώς της Δαμασκού εναντίον του πληθυσμού του, οι γαλλικές αρχές αποφάσισαν την ανάκληση για διαβουλεύσεις του πρεσβευτή της Γαλλίας στη Συρία", είχε δηλώσει τότε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό.

Μετά τον θάνατο του δημοσιογράφου Ζιλ Ζακιέ, στις 11 Ιανουαρίου, ο γάλλος πρεσβευτής είχε μεταβεί στη Χομς για να παραλάβει τη σορό του.