Την διαβεβαίωση ότι θα είναι υποψήφια στις προσεχείς προεδρικές εκλογές, μόλις αρθεί και ένα τυπικό εμπόδιο, έδωσε σε συνέντευξή της στη France 2 η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν.

Τάχθηκε υπέρ της εξόδου της Γαλλίας από το ευρώ, λέγοντας ότι οι επιπτώσεις δεν θα είναι πολύ μεγάλες ενώ δήλωσε ότι αντιτάσσεται στο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
 
Εξαπέλυσε επίθεση κατά των δύο βασικών υποψηφίων και, όπως παρατηρεί ο Monde, προσπάθησε να αποτινάξει την εικόνα ότι είναι απλώς η κόρη του Ζαν-Μαρί Λεπέν.

Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου ανέφερε καταρχάς ότι δεν έχει συγκεντρώσει ακόμη τις 500 υπογραφές που χρειάζεται για να είναι υποψήφια στις προεδρικές εκλογές αν και πλησιάζει σημαντικά στο στόχο.

Όλο και περισσότεροι πολίτες τής λένε ότι είναι έτοιμοι να την ψηφίσουν, τόνισε σε άλλο σημείο της συνέντευξης.

Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις δεν της δίνουν ικανοποιητικά ποσοστά και καθώς η ίδια, γράφει o Monde, δυσκολεύεται να επανεκκινήσει την εκστρατεία της, η τηλεοπτική συνέντευξη είναι μία καλή ευκαιρία.

Δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τα μεγαλύτερα κόμματα, το UMP και τους Σοσιαλιστές, ότι διατηρούν το καθεστώς των υπογραφών για να ελέγχουν έμμεσα ποιοι θα είναι υποψήφιοι.

«Ζούμε σε μία περιορισμένη δημοκρατία («sous-démocratie») δεν υπάρχει αναλογικότητα» παρατήρησε.

Ο Σαρκοζί και ο Ολάντ, τόνισε, έχουν το ίδιο όραμα για όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τους Γάλλους εδώ και δεκαετίες.

Μεγάλη έμφαση από τους δημοσιογράφους δόθηκε στο οικονομικό της πρόγραμμα.

Όπως υπογράμμισε η ίδια, οι επιπτώσεις εξόδου από το ευρώ για τους Γάλλους δεν θα είναι σημαντικές.

«Οι Γάλλοι δεν θα χάσουν ούτε δεκάρα», επισήμανε λέγοντας ότι η ισοτιμία ευρώ και φράγκου πρέπει να είναι 1 προς 1.

Οικονομολόγοι έχουν επισημάνει πάντως ότι σε αυτή την (υποθετική) περίπτωση η υποτίμηση του φράγκου θα ξεπεράσει το 20%, ροκανίζοντας τα εισοδήματα.

Σε άλλο σημείο της συνομιλίας τάχθηκε κατά του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξη (ESM), λέγοντας ότι η ίδια αρνείται να ζητήσει από τους συμπολίτες της να πληρώσουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους.

Κριτική δέχθηκε και για την πρόταση να φορολογηθούν με 3% τα εισαγόμενα προϊόντα, μέτρο που θα αποφέρει, όπως λέει, 74 δισ. ευρώ μέσα σε μία πενταετία.

(in.gr)