Στην κεντρική επαρχία της Χάμα, που συχνά αποτελεί στόχο των δυνάμεων του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, «18 άνθρωποι, εκ των οποίων επτά μέλη της ίδιας οικογένειας, βρήκαν τον θάνατο στη Χαλφάγια»–ο πατέρας, η μητέρα και πέντε παιδιά, περιλαμβανομένου ενός βρέφους 10 μηνών, τόνισε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH). Στην ίδια επαρχία, ένας άνδρας και τα τρία παιδιά του έχασαν τη ζωή τους σε βομβαρδισμούς στην κοινότητα Καφάρ αλ Τον. Στην πόλη Χομς, της οποίας τα προάστια βομβαρδίζονται ανηλεώς για 21η ημέρα, οκτώ άμαχοι βρήκαν τον θάνατο–μεταξύ τους ένας άνδρας με τον γιο του, στο Μπάμπα Αμρ και μία γυναίκα με την κόρη της στη Χαλντίγια.

Στην επαρχία της Χομς, ένας άμαχος σκοτώθηκε και άλλοι οκτώ τραυματίσθηκαν στους βομβαρδισμούς στο Κουσέιρ, ενώ στη Ραστάν-που δέχθηκε επίθεση σήμερα το πρωί–επτά στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους από επίθεση ανταρτών εναντίον των τεθωρακισμένων τους, τονίζει η OSDH. Στο Ντέιρ Εζόρ (ανατολικά) ένας άμαχος έχασε τη ζωή του από πυρά κυβερνητικών στρατιωτών, ενώ στο Ινχέλ, στην επαρχία Ντεράα, προπύργιο της αντίστασης στο νότο, άλλος ένας βρήκε τον θάνατο από βολή ελεύθερου σκοπευτή.

Επιπλέον στο Χαλέπι, δεύτερη πόλη της χώρας, η οποία δεν έχει σαρωθεί ιδιαίτερα από το στασιαστικό κύμα κατά του Άσαντ, «τρεις διαδηλωτές βρήκαν τον θάνατο στα προάστια Φαρντάβς και Σοκάρι, όταν οι δυνάμεις της τάξης διέλυσαν το πλήθος», τόνισε ο Άμπντελ Ραχμάν. «Το Χαλέπι βρίσκεται σήμερα στην πρωτοκαθεδρία των διαδηλώσεων στη χώρα», πρόσθεσε ο ίδιος, τονίζοντας πως «δεκάδες χιλιάδες Σύροι διαδήλωσαν» σε άλλες περιοχές της χώρας. Διαδηλώσεις διοργανώθηκαν στα προπύργια της στάσης κατά του Άσαντ, στη Ντεράα, τη Χάμα, το Ιντλέμπ και το Ντέιρ αλ Ζορ.

Η Σ. Αραβία εγκατέλειψε τη διάσκεψη «Φίλοι της Συρίας»

Η αντιπροσωπεία της Σαουδικής Αραβίας έφυγε από τη διάσκεψη των «Φίλων της Συρίας» σήμερα στην Τύνιδα, διαμαρτυρόμενη για «αδράνεια» κατά τη σύνοδο αυτή, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια. Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ ζήτησε τη δημιουργία μιας αραβικής ειρηνευτικής δύναμης για τη Συρία και ο ομόλογός του της Τουρκίας σημείωσε ότι χρειάζεται να επιβληθεί ένα ευρύτερο εμπάργκο όπλων στη χώρα αυτή.

Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, πρίγκιπας Σαούντ αλ Φάισαλ, εγκατέλειψε τη διάσκεψη αφού είπε σε ομιλία του ότι η επικέντρωση στην ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Συρία «δεν επαρκεί». Την ίδια ώρα, κατά την έναρξη σήμερα αυτής της διεθνούς διάσκεψης στην Τύνιδα, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ σεΐχης Χάμαντ μπιν Τζάσεμ αλ Θάνι ζήτησε τη δημιουργία μιας αραβικής δύναμης διατήρησης της ειρήνης στη Συρία.

«Θέλουμε αυτή η σύνοδος να είναι η αρχή για τη διακοπή της βίας στη Συρία και αυτό μπορεί να γίνει μόνον με τη δημιουργία μιας διεθνούς αραβικής δύναμης διατήρησης της ασφάλειας, το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων ασφαλείας για να μεταφερθεί βοήθεια στον συριακό λαό και την υλοποίηση των αποφάσεων του Αραβικού Συνδέσμου», δήλωσε ο ίδιος στη διάσκεψη. Παράλληλα, κατά την ομιλία του στη διάσκεψη, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να βρει τρόπους να στερήσει από τη συριακή κυβέρνηση «τα μέσα με τα οποία μπορεί να διαπράττει ωμότητες κατά του συριακού λαού». «Πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους και μέσα για να τεθεί σε ισχύ ένα εμπάργκο όπλων στο καθεστώς» της Συρίας, δήλωσε ο Νταβούτογλου στη διάσκεψη.

Σημαντικός αριθμός χωρών που λαμβάνουν μέρος στη σύνοδο αυτή, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, έχουν ήδη θέσει σε εφαρμογή τέτοιου είδους μέτρα, αλλά χρειάζεται μια ευρύτερη προσπάθεια, προσέθεσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Η διάσκεψη των «Φίλων της Συρίας» που διεξάγεται σήμερα στην Τύνιδα θα ζητήσει την ενίσχυση των κυρώσεων εναντίον της Δαμασκού ώστε να «λυγίσει» το συριακό καθεστώς, όπως δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, ο οποίος επεσήμανε ότι η ανάπτυξη μίας αραβικής ειρηνευτικής δύναμης στη χώρα θα πρέπει να έχει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η διάσκεψη θα κάνει «έκκληση να ενισχυθούν οι κυρώσεις ώστε να λυγίσει το συριακό καθεστώς», δήλωσε ο Ζιπέ αναφερόμενος συγκεκριμένα στο πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της συριακής κεντρικής τράπεζας.

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο γάλλος υπουργός δήλωσε: «ήδη από τη Δευτέρα (στις Βρυξέλλες) θα λάβουμε νέα, σκληρά μέτρα, κυρίως το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της συριακής κεντρικής τράπεζας». Η διάσκεψη των «Φίλων της Συρίας» θα καταδικάσει «απερίφραστα την αιματηρή καταστολή» που διεξάγει το καθεστώς εναντίον του κινήματος αμφισβήτησης του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, «υπάρχει επίσης θέμα εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας», σημείωσε ο Ζιπέ. Εξάλλου η διάσκεψη θα επαναλάβει «την υποστήριξή της στον Αραβικό Σύνδεσμο και το σχέδιο ειρήνευσης», το οποίο υποστήριξε και η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 16 Φεβρουαρίου, ενώ θα εκφράσει «την υποστήριξή της και στο συριακό Εθνικό Συμβούλιο (…) το οποίο θεωρούμε τον πόλο γύρω από τον οποίο πρέπει να οργανωθεί η αντιπολίτευση», συνέχισε ο Ζιπέ.

Όσον αφορά την αποστολή αραβικής ειρηνευτικής δύναμης στη Συρία ο Γάλλος υπουργός δήλωσε: «Κάποιοι αναφέρονται σε αυτή την ιδέα. Το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι αυτό που θα δώσει το πράσινο φως σε μία τέτοια επιχείρηση». Ο Τυνήσιος πρόεδρος, Μονσέφ Μαρζούκι, και ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, σεΐχης Χάμαντ μπιν Τζάσεμ αλ Θάνι, ζήτησαν νωρίτερα να δημιουργηθεί μία αραβική δύναμη για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στη Συρία. «Αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί γρήγορα, θα εξεταστούν όλες οι επιλογές «, υπογράμμισε ο Ζιπέ. «Αν το συριακό καθεστώς απορρίψει (τα αιτήματα της διεθνούς κοινότητας) σχετικά με την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας και της απομάκρυνσης των τραυματιών, τότε χωρίς αμφιβολία θα πρέπει να περάσουμε σε μία διαφορετική φάση», σημείωσε χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Σαούντ αλ-Φάισαλ χαρακτήρισε «εξαιρετική» την ιδέα να εφοδιαστεί με όπλα η συριακή αντιπολίτευση, κατά τη συνάντηση που είχε με την επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Χίλαρι Κλίντον στο περιθώριο της διεθνούς συνόδου για τη Συρία που διεξάγεται στην Τύνιδα. «Πιστεύω ότι είναι εξαιρετική ιδέα», είπε ο Σαουδάραβας υπουργός, όταν ρωτήθηκε για το θέμα. «Επειδή είναι ανάγκη να προστατευθούν», πρόσθεσε. Η Χίλαρι Κλίντον είπε ότι για το θέμα αυτό θα εκφράσει αργότερα την άποψή της.

Ρωσία: Οπλισμός από το εξωτερικό στη συριακή αντιπολίτευση

Τα ένοπλα τμήματα της συριακής αντιπολίτευσης που ανήκουν στο λεγόμενο «Ελεύθερο Συριακό Στρατό» (ΕΣΣ) παραλαμβάνουν οπλισμό από το εξωτερικό, σύμφωνα με πηγές στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, που επικαλείται ο κρατικός ραδιοσταθμός «Φωνή της Ρωσίας». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες είναι ενήμερες για τους διαύλους εξοπλισμού της συριακής αντιπολίτευσης, η οποία φέρεται να παραλαμβάνει πυροβόλα όπλα και πυρομαχικά, τα οποία «προωθούνται ανεπισήμως, αλλά σε μεγάλες παρτίδες μέσω Λιβάνου, Ιράκ και Τουρκίας» και φθάνουν στα χέρια των μαχητών του ΕΣΣ. «Στα φορτία συμπεριλαμβάνονται αυτόματα, πολυβόλα, τυφέκια ελευθέρων σκοπευτών, βομβιδοβόλα για χρήση εναντίον τεθωρακισμένων», εξήγησε η ίδια πηγή.

Νωρίτερα με ανακοινώσεις του το ρωσικό ΥΠΕΞ είχε εκφράσει σοβαρή ανησυχία για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Συρία και είχε εκφράσει την πλήρη υποστήριξή του στην αποστολή του ΟΗΕ υπό την αναπληρώτρια ΓΓ Βάλερι Έιμος, η οποία θα μεταβεί στη Συρία για να οργανώσει την παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω και του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού. Το ρωσικό ΥΠΕΞ δια του αναπληρωτή υπουργού Μιχαήλ Μπογκντάνοφ εξέφρασε επίσης τη διάθεσή του να συνδράμει στο έργο του ειδικού απεσταλμένου Κόφι Άναν, ανακοινώνοντας μάλιστα ότι Ρώσοι αξιωματούχοι θα έχουν σύντομα συναντήσεις μαζί του.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook