Το ιρανικό Ερευνητικό Κέντρο Ερευνών συστήθηκε το 1989 «ως τμήμα της προσπάθειας να δημιουργηθεί ένα ανεπίσημο πυρηνικό πρόγραμμα», λέει ο επικεφαλής του Institute for Science and International Security - ISIS), που εδρεύει στην Ουάσιγκτον Ντέιβιντ Ολμπράιτ.

 «Παρά την παραδοχή του Ιράν ότι το συγκεκριμένο ερευνητικό κέντρο σχετίζεται με το στρατό και έχει ρόλο στο πυρηνικό πρόγραμμα όσον αφορά την ετοιμότητα και τον εντοπισμό ραδιενέργειας, ο πραγματικός ρόλος του φαίνεται κατά πολύ ευρύτερος», συνεχίζει η έκθεση.

Η ίδρυσή του, μόλις ένα χρόνο μετά την λήξη του πολέμου με το Ιράκ, συνδέεται με τις μεγάλες απώλειες του ιρανικού στρατού από τα χημικά όπλα του Σαντάμ Χουσεΐν. Η αρχική έδρα του ήταν στο Λαβιζάν, κοντά στη Τεχεράνη, από όπου και απομακρύνθηκε μεταξύ 2003 και 2004, την περίοδο που η Δύση υποψιαζόταν ήδη πυρηνικές δραστηριότητες εκεί. Η Δύση προσπαθεί να πείσει κυρίως Κίνα και Ρωσία, που μπλοκάρουν βαρύτερες κυρώσεις από τον ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας, ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι πολύ πιο προχωρημένο από όσο νομίζουν.

e-go.gr