Με μεγάλες καρναβαλικές παρελάσεις, πάρτυ και αποκρυγιώματα σε πλατείες, υποδέχεται ο Δήμος Φαιστού την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς.

Πολιτιστικοί Σύλλογοι, φορείς, αλλά και Δήμος, διοργανώνουν μια μεγάλη ολοήμερη γιορτή για αύριο Κυριακή, από το Τυμπάκι ως και το Ζαρό.

Η «καρδιά» των εκδηλώσεων χτυπά το μεσημέρι στη μεγαλύτερη καρναβαλική παρέλαση με άρματα του νομού, στην κεντρική λεωφόρο Τυμπακίου, που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τυμπακίου, υπό την αιγίδα του Δήμου Φαιστού. Η παρέλαση αρχίζει στις 2.00 το μεσημέρι με warming up shows από τη χορευτική ομάδα Caritmo, διαδραστικά παιχνίδια, ξυλοπόδαρους και animateurs, ενώ περιλαμβάνει τα μεγαλύτερα και πιο εντυπωσιακά άρματα. Κανονικά σπίτια, μια μικρή γειτονιά των Flinstones, κλασική ντίσκο, αλλά και μια πραγματική γόνδολα δώδεκα μέτρων, αποτελούν μέρος μόνο του μεγαλειώδους σκηνικού που στήνεται επί δύο μήνες στο Τυμπάκι. 

Μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης, η διασκέδαση μεταφέρεται στην πλατεία Τυμπακίου, μ’ ένα μεγάλο closing party για όλους τους συμμετέχοντες, αλλά και τις ομάδες. Ταυτόχρονα clowns, animateurs και παιδαγωγοί θα βρίσκονται στην πλατεία προκειμένου να διασκεδάσουν τους μικρούς φίλους με παιχνίδια, δώρα και εκπλήξεις.

Λίγο μετά τις 5.00 το απόγευμα, το κέφι και η χαρά διευρύνονται στην Πόμπια για τη μεγαλύτερη Νυχτερινή Παρέλαση Αρμάτων στο νομό. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος της περιοχής, που επί δεκαετίες επιμελείται την παρέλαση, έχει φροντίσει για ένα μοναδικό νυχτερινό υπερθέαμα που αποτελεί έναν από τους παλαιότερους δυναμικούς θεσμούς στην ιστορία των καρναβαλικών παρελάσεων στην Κρήτη.

Πλούσιο είναι το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και στο Ζαρό, όπου έχει δοθεί έμφαση στα παραδοσιακά έθιμα της Αποκριάς, εναρμονισμένα με την Κρητική παράδοση και κουλτούρα. Η έναρξη των καρναβαλικών εκδηλώσεων στο Ζαρό γίνεται στη 1.00 το μεσημέρι της Κυριακής 26 Φεβρουαρίου απ’ όλους τους φορείς της περιοχής στην πλατεία του Πάνω Ζαρού, ενώ περιλαμβάνει πολλά παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους. Τα παιχνίδια δίνουν τη θέση τους διαδοχικά στην παρέλαση αρμάτων, ενώ η έναρξη των Καρναβαλικών Εκδηλώσεων γίνεται με το Παραδοσιακό Γαϊτανάκι.

Μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης το απόγευμα, ξεκινά το έθιμο αναβίωσης της Παραδοσιακής Καντάδας με πορεία προς τον Κάτω Ζαρό. Στην πλατεία του Κάτω Ζαρού πραγματοποιείται το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου, που συνοδεύεται από τα Παραδοσιακά Αποκρυγιώματα και κεράσματα για όλους τους παραβρισκόμενους.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται την Καθαρή Δευτέρα με Κούλουμα στο γήπεδο Ζαρού, που πραγματοποιεί ο Δήμος Φαιστού. Μικροί και μεγάλοι μπορούν να πετάξουν το χαρταετό τους, να χαρούν το φυσικό περιβάλλον και να απολαύσουν την έναρξη της Σαρακοστής. Λούνα παρκ θα υπάρχει παράλληλα για τα παιδιά στο χώρο του γηπέδου, ενώ θα προσφέρεται μικρό, νηστίσιμο κέρασμα. Εκδηλώσεις για τα Κούλουμα πραγματοποιούνται παράλληλα σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook