Η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή παρά να εφαρμόσει τα μέτρα που θα τής ζητηθούν από την τρόικα, υποστήριξε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή Μη με ξυπνάς απ’τις 6 ο πρώην υπουργός Οικονομίας της Πορτογαλίας και καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Κολούμπια Μάνουελ Πίνιο. Ο κ. Πίνιο πρόσθεσε πως οι αγορές δεν έχουν πειστεί πως η Ελλάδα θα προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Ο κ. Πίνιο τόνισε πως η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ισοδυναμούσε με καταστροφή.

“Η Πορτογαλία, σε αντίθεση με την Ελλάδα, έχει εφαρμόσει πιστά αυτούς τους 9 μήνες ό,τι της ζήτησε η τρόικα” επισήμανε ο κ. Πίνιο. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κ. Πίνιο ανέφερε την πώληση προ μερικών εβδομάδων της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού σε κινεζική εταιρία.

«Η Πορτογαλία πείθει περισσότερο»

Ο βουλευτής των Σοσιαλοδημοκρατών Αντόνιο Λεϊτάο Αμάρο υποστήριξε στον ΣΚΑΪ πως η Πορτογαλία εφαρμόζει γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα από την Ελλάδα τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από την τρόικα. Ο κ. Αμάρο τόνισε πως στην Πορτογαλία υπάρχει μεγαλύτερη πολιτική σταθερότητα και συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Ο κ. Αμάρο υπενθύμισε πως στις πρόσφατες εκλογές το 80% των Πορτογάλων πολιτών ψήφισε τα τρία κόμματα τα οποία είχαν υπογράψει την συμφωνία με τους δανειστές.

Πάντως ο Πορτογάλος βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος ανέφερε πως “είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε τι αποτέλεσμα θα έχουν τα μέτρα. Το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής μετράει μόλις μερικούς μηνές” πρόσθεσε.

«Ανόητη η πολιτική που ακολουθείται»

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του Αριστερού Μπλοκ Φρανσίσκο Λούκα χαρακτήρισε σκληρή και ανόητη την οικονομική πολιτική που προωθούν Μέρκελ και Σαρκοζί. Σύμφωνα με τον κ. Λούκα, ελοχεύει ο κίνδυνος να οδηγηθεί ολόκληρη η Ευρώπη σε μια παρατεταμένη ύφεση.

Ο βουλευτής της Αριστεράς υποστήριξε πως “το πρόγραμμα της τρόικα, όπως και στην Ελλάδα, δεν λειτουργεί, δεν μπορεί να λειτουργήσει και δεν έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί”. Τέλος, ο κ. Λούκα τάχθηκε υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη υπογραμμίζοντας πως “μια έξοδος από το ευρώ θα οδηγούσε και πάλι σε σκληρά δημοσιονομικά μέτρα και περικοπές σε μισθούς και συντάξεις λόγω της υποτίμησης”.

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook