Πλωτά φωτοβολταϊκά πάνελ τα οποία έχουν και τη δυνατότητα περιστροφής ανάλογα με τη θέση του ήλιου έχουν σχεδιάσει Ιταλοί μηχανικοί. Μάλιστα, ένα σύστημα 30 MW αποτελούμενο από τα συγκεκριμένα πάνελ έχει εγκατασταθεί πιλοτικά στη μικρή λίμνη Colignola στην Ιταλία.

Όπως δήλωσε ένας εκ των κατασκευαστών του συστήματος, ο Marco Rosa-Clot, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, πρόκειται για μια πλωτή πλατφόρμα, η οποία έχει τη δυνατότητα να «συλλαμβάνει» μεγάλο μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας και αποτελεί το πρώτο σύστημα τέτοιου τύπου που βρίσκεται σε λειτουργία παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τους Ιταλούς μηχανικούς, το κόστος των πλωτών φωτοβολταϊκών είναι έως και 20% χαμηλότερο από τα παραδοσιακά «χερσαία» συστήματα και θα μπορούσε να εγκατασταθεί ακόμη και σε τεχνητές δεξαμενές.

Οι μηχανικοί εξηγούν ότι τα εν λόγω συστήματα μπορούν να εξασφαλίσουν μεγαλύτερες αποδόσεις από τα υφιστάμενα φωτοβολταϊκά συστήματα, καθώς οι ανακλαστήρες που διαθέτουν έχουν τη δυνατότητα κάθε ώρα της ημέρας να αξιοποιούν στο μέγιστο την ηλιακή ακτινοβολία. Όπως υποστηρίζουν οι κατασκευαστές του συστήματος, υπάρχει ήδη έντονο ενδιαφέρον από διεθνείς επενδυτές.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook