Η αιματοχυσία στη Συρία δεν έχει τέλος, με το σφυροκόπημα από τον συριακό στρατό στη Χομς να κλείνει σχεδόν ένα μήνα και τις οργανώσεις της αντιπολίτευσης να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 45 νεκρούς σε όλη τη χώρα από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας.

Άκαρπες ακόμη οι διαπραγματεύσεις Ερυθρού Σταυρού, Ερυθράς ημισελήνου και συριακών αρχών για απομάκρυνση τραυματιών από τη συνοικία Μπάμπα Αμρ στη Χομς. Έντονες αντιδράσεις από τη Δαμασκό για τη «Σύνοδο Εχθρών της Συρίας», όπως την χαρακτηρίζει το καθεστώς, στην Τυνησία.

Σύμφωνα με την οργάνωση «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», που εδρεύει στο Λονδίνο και όπως δημοσιεύει το in.gr, το Σάββατο έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 45 άτομα σε όλη τη χώρα – 19 από αυτούς μόνο στη Χομς. Άλλοι 16 στρατιώτες των δυνάμεων του καθεστώτος σκοτώθηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας, σε συγκρούσεις με λιποτάκτες.

Η οργάνωση κάνει λόγο για άλλους έξι νεκρούς πολίτες, μεταξύ των οποίων και ένας 14χρονος, στο Ταλμπισέχ, ένα παιδί σκοτώθηκε από ελεύθερο σκοπευτή στο Χουλέ και ένας άνδρας χτυπήθηκε από πυρά στο Ραστάν. Οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν επίσης έξι άτομα στο Αζάζ.

Ακτιβιστές ανέφεραν επίσης ότι στο Χαλέπι αστυνομικοί άρχισαν να πυροβολούν εναντίον του πλήθους που παρακολουθούσε την κηδεία ενός άμαχου. Άλλοι οκτώ πολίτες, σύμφωνα με την οργάνωση, σκοτώθηκαν όταν ο στρατός επιτέθηκε σε χωριά της επαρχίας Χάμα.

Παράλληλα, το Σάββατο απέτυχαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Διεθνους Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της συριακής Ερυθράς Ημισελήνου με τις συριακές αρχές και την αντιπολίτευση για απομάκρυνση των τραυματιών στη συνοικία Μπάμπα Αμρ της Χομς.

«Οι διαπραγματεύσεις (…) που είχαν ξεκινήσει το πρωί του Σαββάτου δεν κατέληξαν σε απτά αποτελέσματα σήμερα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού στη Δαμασκό, Σάλεχ Νταμπάκεχ. «Συνεπώς, δυστυχώς δεν θα γίνει καμία εκκένωση σήμερα», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ο διεθνής οργανισμός «θα συνεχίσει τις συνομιλίες με τις αρχές και την αντιπολίτευση προκειμένου να μπει στο Μπάμπα Αμρ» και να παραλάβει τους τραυματίες.

Την Παρασκευή ο Ερυθρός Σταυρός και η Ερυθρά Ημισέληνος παρέλαβαν επτά γυναίκες και παιδιά από το Μπάμπα Αμρ, που σφυροκοπείται εδώ και τρεις εβδομάδες από το στρατό. Δεν μπόρεσαν όμως να βγάλουν από την περιοχή του δύο τραυματισμένους δυτικούς δημοσιογράφους, ούτε τις σορούς των δύο συναδέλφων τους που σκοτώθηκαν την περασμένη Τετάρτη.

Αντιδρά η Δαμασκός στη σύνοδο «Εχθρών της Συρίας»

Tην ίδια στιγμή, το καθεστώς αντέδρασε έντονα -όπως ήταν αναμενόμενο- στη «Σύνοδο Φίλων της Συρίας» της Παρασκευής που διοργανώθηκε στην Τυνησία. Στη συνάντηση δεν πήραν μέρος Ρωσία και Κίνα.

Η επίσημη συριακή τηλεόραση μετέδωσε πως η Δαμασκός «απορρίπτει ό,τι ειπώθηκε και εκδόθηκε στη συνάντηση των εχθρών της Συρίας στην Τύνιδα».

Η Συρία, συνέχισε η ανακοίνωση, «καταδικάζει κάθε φωνή που ζητά χρηματοδότηση ένοπλων ομάδων που μπορεί να οδηγήσουν σε υποστήριξη της τρομοκρατίας και να πλήξει τα συμφέροντα του συριακού λαού».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook