Ως τελευταία προειδοποίηση ότι η υπομονή της Μόσχας εξαντλείται σχετικά με το θέμα του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη χαρακτηρίζουν Βούλγαροι αναλυτές και πολιτικοί παράγοντες της χώρας τις δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Ενέργειας, Σεργκέι Σματκό, βάσει των οποίων η ρωσική πλευρά μπορεί να στραφεί σε αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε παγώσει όλες τις εργασίες για το σχέδιο, καθώς αναμένουμε την απόφαση της βουλγαρικής κυβέρνησης. Θα τηρήσουμε όλες τις διακυβερνητικές και εταιρικές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μέχρι στιγμής, περιλαμβανομένης της προοπτικής να αποσυρθούμε», δήλωσε την Παρασκευή ο κ. Σματκο

Οι δηλώσεις αυτές μεταδόθηκαν ως κεντρική είδηση στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων της δημόσιας ραδιοφωνίας και άλλων ραδιοτηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης της Βουλγαρίας.

Ο κ. Σματκό άφησε, επίσης, ανοιχτό το ενδεχόμενο αγωγής της χώρας του κατά της Βουλγαρίας για ματαίωση του σχεδίου κατασκευής του αγωγού και δήλωσε ότι η Ρωσία εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για το σχέδιο όσον αφορά την οικονομική του βιωσιμότητα, ωστόσο είναι έτοιμη να αποσυρθεί, εφόσον λάβει τις αποζημιώσεις.

Ο Ρώσος αξιωματούχος σημείωσε ότι η Ρωσία θα ζητήσει τις αποζημιώσεις, στο πλαίσιο αυτών των συμφωνιών, αφού ενημερωθεί για την επίσημη απόφαση της Βουλγαρίας, καθώς είναι πολύ πιθανό το σχέδιο να τερματισθεί.

«Δεν με ενδιαφέρει πόσο και πότε θα πληρώσουν, αλλά πρέπει να λάβουν μια απόφαση», υπογράμμισε ο κ. Σματκό, επισημαίνοντας ότι το σχέδιο προχωρούσε σε κανονικούς ρυθμούς, πριν από τις αντιρρήσεις των Βούλγαρων περιβαλλοντολόγων.

Η προειδοποίηση του κ. Σματκό απευθύνεται λίγες μέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας (28 Φεβρουαρίου) για την υποβολή της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, με πρόσθετα στοιχεία, που ζητήθηκαν από τη βουλγαρική πλευρά, από την κοινοπραξία εταιρεία του έργου, την Trans Balkan Pipeline.

Ο εκπρόσωπος της βουλγαρικής αντιπολίτευσης, Ρούμεν Πέτκοφ, δήλωσε, την Παρασκευή, από το βήμα της Βουλής, ότι «το ουσιαστικό πάγωμα τριών μεγάλων ενεργειακών σχεδίων (το έργο του Μπέλενε, του αγωγού South Stream και του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη), ζημιώνει όχι μόνο τα οικονομικά συμφέροντα της Βουλγαρίας, αλλά πλήττει και το συμφέρον της ενωμένης Ευρώπης, η οποία θα μπορούσε να επωφεληθεί από την υλοποίηση αυτών των σχεδίων».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, «η έλλειψη σαφούς προσδιορισμού της σημασίας των μεγάλων ενεργειακών έργων είναι σοβαρή παράλειψη, αλλά και ανεπάρκεια της Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας της Βουλγαρίας».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook