Το γεγονός ότι για πρώτη φορά σε ένα τέτοιου τύπου τρομοκρατικό χτύπημα δεν υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα προκειμένου να αποκλειστεί το σημείο και να μην υπάρξουν θύματα, προκαλεί αναστάτωση στην Αντιτρομοκρατική… Είναι το κομβικό σημείο που επικεντρώνονται οι αναλυτές της ΕΛ.ΑΣ προκειμένου να αποκρυπτογραφήσουν την οργάνωση που απόγευμα Σαββάτου ήθελε να τινάζει στον αέρα το μετρό.

Μέχρι στιγμής και όπως δημοσιεύει το protothema.gr, η συνδεσμολογία και η κατασκευή της βόμβας παραπέμπει – ως ένα σημείο – στην οργάνωση «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς (με τέτοιου είδους εμπρηστικούς μηχανισμούς, μόνο που για πυροδότηση είχαν φυτίλι χτύπησαν στη Θεσσαλονίκη το 2009), ωστόσο οι αστυνομικοί εκτιμούν πως πιθανότατα έχουμε να κάνουμε με μιμητές ή συμπαθούντες της συγκεκριμένης οργάνωσης.

Χωρίς – μέχρι στιγμής- αποτέλεσμα οι έρευνες από τις κάμερες

Την ίδια ώρα αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής ερευνούν όλα τα βίντεο που έχουν καταγράψει οι κάμερες του μετρό. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ολόκληρο δίκτυο σε όλους στους σταθμούς και στο Αιγάλεω, όπου εκτιμάται ότι άφησε τη βόμβα (ο εμπρηστικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε μια νάιλον σακούλα) ο άγνωστος ή οι άγνωστοι. Μέχρι στιγμής η πρώτη ματιά των βίντεο δεν έδειξε αξιοποιήσιμο υλικό… Όμως τα dvd είναι πάρα πολλά και χρειάζεται αναλυτική και προσεκτική προσέγγιση, γεγονός που απαιτεί χρόνο…

Όταν στις έξι το απόγευμα του Σαββάτου ο μηχανοδηγός του συρμού που μόλις είχε εκτελέσει το δρομολόγιο Εθνική Άμυνα-Αιγάλεω και ετοιμαζόταν ν αναχωρήσει για το αεροδρόμιο εντόπισε στο τελευταίο βαγόνι τη βόμβα και ενημέρωσε την ΕΛ.ΑΣ, στο Αρχηγείο σήμανε συναγερμός. Πρώτη ενέργεια ήταν το Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών να εξουδετερώσει τη βόμβα και να τη μεταφέρει στα εργαστήρια της Αστυνομίας.

Εκεί θα μπει στο μικροσκόπιο και θα γίνει προσπάθεια να εντοπιστούν αποτυπώματα και dna. «Το γεγονός ότι ο μηχανισμός βρέθηκε άθικτος μας δίνει πολλές ελπίδες ότι ίσως βρούμε πολύτιμα στοιχεία…» λέει αξιωματικός και προσθέτει «αυτό θα χρειαστεί όμως αρκετό χρόνο». Οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής περιμένουν να στείλουν προκήρυξη προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο… Να δουν, δηλαδή ποιοι είναι και τι σκοπεύουν να κάνουν στο μέλλον… Το μόνο δεδομένο είναι πως την τελευταία εβδομάδα υπήρξε ένα μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων σε πολιτικά γραφεία και τράπεζες, όμως θεωρούνται ότι πραγματοποιήθηκαν από οργανώσεις χαμηλών επιχειρησιακών δυνατοτήτων.