Τη θέση ότι μετά την αποφυγή της χρεοκοπίας, η χώρα θα πρέπει να χτίσει την πραγματική οικονομία της πάνω σε στέρρες βάσεις εκφράζει ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Γκίκας Χαρδούβελης. Παραδέχεται ότι ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος:

«Το χτίσιμο της νέας Ελλάδας δεν είναι πλέον αναίμακτο· επειδή καθυστερήσαμε». Όσον αφορά στο περιεχόμενο της συμφωνίας, τονίζει ότι σε αντιδιαστολή με το προηγούμενο Μνημόνιο στο νέο Μνημόνιο «υπάρχει αναφορά αποφυγής επιπλέον περιοριστικών μέτρων το 2013 αν η ύφεση είναι βαθύτερη ή διαρκέσει παραπάνω από αυτό που προβλέπεται στο οικονομικό πρόγραμμα».

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Το Βήμα της Κυριακής, ο κ. Χαρδούβελης επισημαίνει: «Αποφύγαμε την χρεοκοπία, αλλά ο μαραθώνιος συνεχίζεται».

Εξηγεί ότι εφόσον προχωρήσει με επιτυχία το PSI, τότε η χώρα θα πάρει μιαν ανάσα για να προχωρήσει. «Ο κίνδυνος χρεοκοπίας ή και εξόδου από τη ζώνη του ευρώ αποφεύγεται και έτσι σταδιακά επανέρχεται το κλίμα εμπιστοσύνης στους επενδυτές, τους καταναλωτές και στους καταθέτες».

Ο σύμβουλος του Λουκά Παπαδήμου σημειώνει: «Η μερική διαγραφή του χρέους δεν είναι πανάκεια, καθώς το πρόβλημα της Ελλάδας είναι βαθύ, διαρθρωτικό και έχει σωρευτεί στη διάρκεια δεκαετιών» και προσθέτει ότι η προσπάθεια για να χτιστεί η οικονομία σε στέρεες βάσεις θα πρέπει να γίνει «ακολουθώντας μια λελογισμένη δημοσιονομική πολιτική, που θα είναι μεν τονωτική για την ανάπτυξη, αλλά συγχρόνως θα συνεχίσει να συντελεί στη διαρκή μείωση του χρέους».

Παραδέχεται ότι ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος. «Το χτίσιμο της νέας Ελλάδας δεν είναι πλέον αναίμακτο. Επειδή καθυστερήσαμε τη προσαρμογή των δομών της οικονομίας για έναν περίπου χρόνο και η οικονομία εκτροχιάστηκε, χωρίς να έχουμε επιτύχει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, τώρα πολλαπλασιάζεται το βραχυπρόθεσμο κόστος στους ποίτες».

Και συμπληρώνει: «Το φάρμακο εξυγίανσης της οικονομίας γίνεται πικρότερο, αλλά είναι απαραίτητο διότι ανάπτυξη και πρόοδος δεν έρχονται με άρρωστο το σώμα της οικονομίας. Δεν μπορούμε να ζούμε μακαρίως, όπως πριν με τα δανεικά των άλλων. Το πάρτι τελείωσε».

Ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, μιλώντας για τις σκληρές διαπραγματεύσεις προκειμένου να κλείσει η συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση, λέει: «Κόκκινη γραμμή του πρωθυπουργου είναι η σωτηρία της χώρας».

Ως προς το περιεχόμενο της συμφωνίας, αναφέρει -μεταξύ άλλων- ότι «στο νέο μνημόνιο -σε αντιδιαστολή με το προηγούμενο, υπάρχει αναφορά αποφυγής επιπλέον περιοριστικών μέτρων το 2013 αν η ύφεση είναι βαθύτερη ή διαρκέσει παραπάνω από αυτό που προβλέπεται στο οικονομικό πρόγραμμα».

Τέλος, ερωτηθείς για το βίο της κυβέρνησης Παπαδήμου, ο Γκίκας Χαρδούβελης αρνείται να μπει στη σεναριολογία. Επισημαίνει, όμως: «Όποια κι αν είναι η επόμενη κυβέρνηση για να πετύχει θα πρέπει να είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που είναι αναγκαίες για να υπάρξει ανάπτυξη».


in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook