Με την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η Σαρακοστή για την ορθόδοξη εκκλησία. Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι γιατί οι χριστιανοί «καθαρίζονται» πνευματικά και σωματικά. Την Καθαρά Δευτέρα συνηθίζεται να τρώμε λαγάνα, ταραμά και άλλα νηστίσιμα φαγητά όπως ο χαλβάς.

Ο χαλβάς είναι ένα δημοφιλές γλύκισμα που συναντάται σε διάφορες ποικιλίες σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων, αρκετές τις Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Στην ελληνική κουζίνα πιθανολογείται ότι πέρασε προς το τέλος του 12ου αιώνα. Υπάρχουν 3 τύποι χαλβάδων στην Ελλάδα, ο σησαμένιος, ο σιμιγδαλένιος και ο Φαρσάλων. Το είδος χαλβά που ξεχωρίζει για τη διατροφική του αξία είναι ο σησαμένιος.

Παρασκευάζεται με βασικά υλικά το ταχίνι και μια γλυκαντική ουσία που συνήθως είναι σιρόπι ζάχαρης, και σπανιότερα φρουκτόζη, μέλι ή χαρουπόμελο (ή συνδυασμό των παραπάνω). Μπορείτε να τον βρείτε σκέτο, με κακάο ή ξηρούς καρπούς.

Πέρα από τη θερμιδική του αξία (50 γρ χαλβά αποδίδουν 240 θερμίδες ) έχει υψηλή θρεπτική αξία λόγω του ταχινιού.

50 γρ χαλβά περιέχουν 4,5 γρ πρωτεΐνης (1/4 της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης). Περιλαμβάνει 17 διαφορετικά αμινοξέα, μεταξύ άλλων λευκίνη και αργινίνη.

Μόλις το 10% των λιπαρών του είναι κορεσμένο λίπος, περιέχει ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα, γνωστά για την καρδιοπροστατευτική τους δράση καθώς και φυτοστερόλες που συνδέονται με χαμηλότερα επίπεδα LDL ( «κακής» χοληστερόλης) και υψηλότερα επίπεδα HDL («καλής» χοληστερόλης).

Το ταχίνι είναι καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, που παίζουν ουσιαστικό ρόλο στη λειτουργία του σώματος, προωθούν την υγιή ανάπτυξη και διαίρεση των κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη της αναιμίας. Μπορούν επίσης να υποστηρίξουν και να αυξήσουν το μεταβολισμό, να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό και νευρικό σύστημα και να συμβάλουν στη διατήρηση υγιούς δέρματος και μυϊκού τόνου.

Το ταχίνι αποτελεί επίσης καλή πηγή βιταμίνης Β1, βιταμίνης Ε, χαλκού, σιδήρου, μαγνησίου, μαγγανίου και ασβεστίου. Το σησαμέλαιο είναι σημαντική πηγή φυτοοιστρογόνων τα οποία έχουν αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Ο σησαμένιος χαλβάς δεν αποτελεί απλά ένα νηστίσιμο έδεσμα αλλά μια παραδοσιακή τροφή μεγάλης διατροφικής αξίας με ευεργετικές δράσεις για τον ανθρώπινο οργανισμό, στα πλαίσια μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.

Μια τροφή που χαρίζει υγεία και γεύση για όλη την οικογένεια ως επιδόρπιο ή κολατσιό όλες τις ώρες της ημέρας , τη σαρακοστή αλλά και κάθε εποχή.

Ελένη Ν. Φουσέκα
Πτυχιούχος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
(Βιογραφικό σημείωμα)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook