Κατά 10% αυξήθηκαν παγκοσμίως οι καλλιεργούμενες με γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ) στον πλανήτη το 2010, τη στιγμή που στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 23%. 

Σύμφωνα με στοιχεία της Isaaa (οργανισμός για την προώθηση της βιοτεχνολογίας στη φυτική παραγωγή), οι εκτάσεις που φυτεύτηκαν με ΓΤΟ παγκοσμίως τα τελευταία 10 χρόνια άγγιξαν το 1 δισ. εκτάρια, έκταση περίπου ίση με την έκταση της Κίνας. 
Όσον αφορά το 2010, οι καλλιέργειες ΓΤΟ έφτασαν τα 148 εκατ. εκτάρια.

Πάνω από 15 εκατομμύρια αγρότες σε όλο τον κόσμο καλλιεργούν ΓΤΟ. Πού όμως βρίσκονται αυτές οι καλλιέργειες; Πρώτες είναι οι ΗΠΑ με 66,8 εκατ. εκτάρια και ακολουθεί η Βραζιλία με 25,4 εκατ. εκτάρια, η Αργεντινή με 22,9 εκατ. εκτάρια, η Ινδία με 9,4 εκατ. εκτάρια, ο Καναδάς με 8,8 εκατ. εκτάρια, η Κίνα με 3,5 εκατ. εκτάρια, η Παραγουάη με 2,6 εκατ. εκτάρια. 

Σύμφωνα με τον Τζέιμς Κλάιβ, πρόεδρο της Isaaa, «Πρόκειται για την πιο γρήγορα προσαρμοσμένη αγροτική τεχνολογία στην ιστορία της σύγχρονης γεωργίας». 

Ταυτόχρονα οι καλλιέργειες ΓΤΟ στην Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκαν κατά 23% το 2010, σύμφωνα με την οικολογική οργάνωση «Φίλοι της Γης». 

Μόνο δύο ΓΤ καλλιέργειες επιτρέπονται στην Ε.Ε.: το καλαμπόκι Mon 810 της Monsanto και η πατάτα Amflora της BASF. Οι δύο αυτές καλλιέργειες το 2010 κάλυπταν περίπου 106 χιλιάδες εκτάρια σε 8 κράτη μέλη, έναντι 130 χιλιάδων εκταρίων το 2009. Ουσιαστικά οι εκτάσεις αυτές αφορούν το Mon810, αφού η Amflora καλλιεργείται σε λίγες εκατοντάδες στρέμματα για ερευνητικούς σκοπούς. 

Στην Ισπανία εντοπίζεται το 80% των ΓΤ καλλιεργειών στην Ευρώπη, ενώ τα κράτη που έχουν απαγορεύσει την καλλιέργεια ΓΤΟ είναι η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, το Λουξεμβούργο και η Ουγγαρία. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook