ΜΥΘΟΣ

Η καρνιτίνη συμμετέχει στην παραγωγή ενέργειας από λιπαρά οξέα μακράς αλύσου, διευκολύνοντας τη μεταφορά τους στα μιτοχόνδρια και συντελώντας στην οξείδωσή τους.

Συντίθεται φυσιολογικά στον οργανισμό (κυρίως στο ήπαρ) από τα αμινοξέα λυσίνη και μεθειονίνη, ενώ μέσω της διατροφής την προσλαμβάνουμε από το κόκκινο κρέας και σε μικρότερες ποσότητες από τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα πουλερικά.

Σε ένα θεωρητικό επίπεδο η συμπληρωματική χορήγηση θα μπορούσε να επιταχύνει την είσοδο των λιπαρών οξέων στα μιτοχόνδρια και να αυξήσει τον ρυθμό καύσεων των λιπών.

Επιστημονικές μελέτες όμως δείχνουν ότι η πρόσληψη συμπληρωμάτων από άτομα με ικανοποιητικά επίπεδα καρνιτίνης δεν παρουσίασε ιδιαίτερες διαφορές στην αύξηση οξείδωσης των λιπαρών οξέων και στα επίπεδα καρνιτίνης στους μυς, στους οποίους βρίσκεται κατά κύριο λόγο αποθηκευμένη στον οργανισμό μας.

Έτσι, η λήψη συμπληρωμάτων καρνιτίνης σε άτομα με φυσιολογικές τιμές δεν φαίνεται να παρουσιάζει κανένα όφελος στην απώλεια λίπους και κατ’ επέκταση στο αδυνάτισμα.

Παγωμένου Ελευθερία
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
(Βιογραφικό σημείωμα)