Η Γαλλία απέσυρε την Κυριακή όλους τους συμβούλους της από τα αφγανικά υπουργεία, μετά τη δολοφονία, το Σάββατο, δύο Αμερικανών συμβούλων μέσα στο υπουργείο Εσωτερικών στην Καμπούλ.

"Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στο Αφγανιστάν προχώρησε χωρίς καθυστέρηση στην προσωρινή απομάκρυνη όλων των Γάλλων συμβούλων", για λόγους ασφαλείας, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό.

Ο εκπρόσωπος δεν διευκρίνισε πόσα άτομα αφορά η απόφαση αυτή. "Το μέτρο θα ανακληθεί όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες", διαβεβαίωσε, τονίζοντας ότι η απόφαση δεν αφορά το στρατιωτικό προσωπικό. Στο Αφγανιστάν υπάρχουν 3.600 Γάλλοι στρατιώτες.

Αλλά και το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι ανακάλεσε τους Γερμανούς που συνεργάζονται με τα αφγανικά υπουργεία.

"Η υπηρεσία αντιμετώπισης κινδύνων διέταξε την απομάκρυνση όλων των Γερμανών και ξένων ειδικών από τα υπουργεία και τις δημόσιες υπηρεσίες της περιοχής της Καμπούλ. Πρόκειται για ένα προληπτικό μέτρο. Η ασφάλεια των ειδικών μας αποτελεί τη μέγιστη προτεραιότητά μας", αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικής Συνεργασίας.

Περίπου 2.000 ειδικοί εργάζονται στο Αφγανιστάν για λογαριασμό του γερμανικού υπουργείου και από αυτούς οι 339 είναι υπήκοοι άλλων χωρών. Το βασικό έργο τους είναι να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της χώρας.

(protothema.gr)