«Χειρουργοί σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Άγκυρας πραγματοποίησαν την πρώτη στον κόσμο τετραπλή μεταμόσχευση άκρων, λίγο αργότερα όμως αναγκάστηκαν να αφαιρέσουν ένα πόδι, αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

H είδηση έρχεται ένα μήνα μετά την πρώτη τριπλή μεταμόσχευση άκρων, την οποία πραγματοποίησε ομάδα χειρουργών σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Αττάλειας, και μάλιστα σχεδόν ταυτόχρονα με την πρώτη μεταμόσχευση προσώπου στην Τουρκία.

Η νέα επέμβαση στην Άγκυρα ήταν ακόμα πιο δραστική: «Άλλαξε περισσότερο από το 50% του σώματος του ασθενούς» δήλωσε ο καθηγητής Μουράτ Τουνκέρ, πρύτανης του Πανεπιστημίου Χατζέτεπε στην Άγκυρα, το οποίο φημίζεται για την ιατρική σχολή του.

Λίγες όμως ώρες μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης, στην οποία συμμετείχαν 52 γιατροί, ο ασθενής εμφάνισε επιπλοκές και ένα από τα μοσχεύματα έπρεπε να αφαιρεθεί. «Το ανώτατο επιστημονικό συμβούλιο [του νοσοκομείου] αποφάσισε να αφαιρέσει το ένα πόδι του ασθενούς καθώς το καρδιαγγειακό του σύστημα δεν ήταν σε θέση να το στηρίξει» ανακοίνωσε το νοσοκομείο.

Στοιχεία για τον ασθενή δεν δημοσιοποιήθηκαν.

Οι μεταμοσχεύσεις άκρων είναι σπάνιες ακόμα και σήμερα -η πρώτη διπλή μεταμόσχευση χεριών πραγματοποιήθηκε το 2006 στην Ισπανία από την ομάδα του πλαστικού χειρουργού Πέδρο Καβάδας. Η ίδια ομάδα ολοκλήρωσε το 2011 την πρώτη διπλή μεταμόσχευση ποδιών.

Για τις δραστικές επεμβάσεις αυτού του είδους απαιτείται συνήθως έγκριση από ειδική επιτροπή, η οποία αναλαμβάνει να συνεκτιμήσει τους κινδύνους, τα πιθανά οφέλη και τις ψυχολογικές συνέπειες για τον ασθενή.

(in.gr)
»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook