Η Λευκωσία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την ένταση μεταξύ Αγκυρας και Τελ Αβίβ, σύμφωνα με τον ηγέτη των τουρκοκυπρίων.

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου ισχυρίστηκε ότι Λευκωσία και Τελ Αβίβ διεξάγουν «μυστικές συνομιλίες για στρατιωτική βάση του Ισραήλ» στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου.

Σε δηλώσεις του ο Έρογλου είπε ότι αυτό το χαρτί, κατά την έκφρασή του, θα χρησιμοποιηθεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά ως «όπλο στις διαπραγματεύσεις εναντίον της τουρκοκυπριακής πλευράς».

Ο Έρογλου είπε επίσης ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου επισκέφθηκε την Κύπρο, γιατί υπάρχουν αμοιβαία οφέλη και υποστήριξε ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά, ανοικτά πλέον, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την ένταση στις τουρκο-ισραηλινές σχέσεις.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, δήλωσε ότι περιορίζεται ο χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας προσθέτοντας ότι σε περίπτωση κατά την οποία μέχρι την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε τον Ιούλιο από την Κυπριακή Δημοκρατία, «δεν βρεθεί μια λογική και δίκαιη λύση, η διαδικασία ειρήνευσης θα παγώσει για τουλάχιστον δύο χρόνια».

Ο Ντερβίς Έρογλου δήλωσε ότι, εάν μέχρι τον Ιούλιο τα δύο μέρη δεν φθάσουν σε συμφωνία, τότε η τουρκοκυπριακή πλευρά θα ενισχύσει το «κράτος» της και θα προχωρήσει στην υιοθέτηση νέου «συντάγματος».