Υπ' ατμόν φαίνεται πως είναι οι Τόμσεν και Μαζούχ, θέμα το οποίο, όπως γίνεται γνωστό, συζητήθηκε στη σύνοδο του Eurogroup, την περασμένη βδομάδα, όταν κυβερνητικός αξιωματούχος συζήτησε με τον Τόμσεν.

Ο Δανός τεχνοκράτης, λοιπόν, φέρεται να αποκάλυψε κάποια στιγμή ότι ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την Ελλάδα και από το ΔΝΤ, λέγοντας ότι μετά 30 χρόνια στο Ταμείο, ήρθε η ώρα να πάρει σύνταξη.

Ωστόσο, οι πληροφορίες οι οποίες δημοσιεύονται στο Πρώτο Θέμα, αναφέρουν ότι οι πραγματικοί λόγοι αποχώρησής του, έχουν να κάνουν με την αποτυχία των μεθόδων αλλά και την αλαζονική συμπεριφορά του, όπως και των υπολοίπων.

Εκτιμάται πως όλοι οι εν Ελλάδι τροϊκανοί, κυρίως όμως οι Τόμσεν και Μαζούχ, συνδέονται με προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην Ελλάδα και έχουν να κάνουν όχι μόνο με την παταγώδη αποτυχία στις εκτιμήσεις τους και στην εξοντωτική φορολογική πολιτική που έχει οδηγήσει τη χώρα σε ύφεση, αλλά και με την "αυτοκρατορική" συμπεριφορά τους.

Έτσι, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών φέρονται να έθεσαν διακριτικά το θέμα της συμπεριφοράς των Τόμσεν και Μαζούχ στο ΔΝΤ.

Τελικά, φαίνεται ότι και οι δύο ετοιμάζουν βαλίτσες, ενώ ο τρίτος της παρέας, Ματίας Μορς, παραμένει.

Κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν χαρακτηριστικά πως άλλο να είσαι σκληρός διαπραγματευτής και άλλο "να συμπεριφέρεσαι όπως ο αφέντης στον μαύρο δούλο στην Αμερική του 19ου αιώνα".

Όπως αποκαλύπτεται μάλιστα, η τρόικα ήταν αυτή που είχε την έντονη συνομιλία με τον Ευάγγελο Βενιζέλο προ τριών εβδομάδων, όπου οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν μπροστά τους μια λίστα με "ναι ή όχι" και αδιαφορούσαν για το έλεγε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ διαγράφοντας απλά με κόκκινο το "ναι" ή το "όχι" στις ερωτήσεις τους.

Τέλος, αναφέρεται από κυβερνητική πηγή ότι σε συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, η συμπεριφορά τους ήταν ανάλογη αφεντικού-υποτακτικού.