Έλαβε 71 ψήφους της Κ.Ο του Εργατικού Κόμματος έναντι 31 του Κέβιν Ραντ και παρέμεινε στην αρχηγία του κόμματος και την πρωθυπουργία.

Με συντριπτική πλειοψηφία, όπως αναμενόταν, η Τζούλια Γκίλαρντ διατηρήθηκε στην αρχηγία του Εργατικού Κόμματος της Αυστραλίας και στον πρωθυπουργικό θώκο της χώρας.

Στη σημερινή ψηφοφορία η Γκίλαρντ έλαβε 71 ψήφους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Εργατικού κόμματος, έναντι 31 του Κέβιν Ραντ, πρώην υπουργού Εξωτερικών και πρώην πρωθυπουργού.

Οι βουλευτές και γερουσιαστές της κυβερνητικής παράταξης επέλεξαν με μεγάλη πλειοψηφία να στηρίξουν την πρωθυπουργό, παρά το γεγονός ότι όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο κ. Ραντ είναι δημοφιλέστερος της ίδιας αλλά και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τόνι Άμποτ.

Η τελευταία δημοσκόπηση Newspoll που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα The Australian δείχνει μικρή αύξηση της δημοτικότητας του Εργατικού κόμματος.

Μαζί με την καταμέτρηση και των δεύτερων προτιμήσεων η κυβερνητική παράταξη συγκεντρώνει το 47% (άνοδος 2%) των ερωτηθέντων έναντι 53% του Συνασπισμού Φιλελευθέρων-Εθνικών (πτώση 2%).

Στο ερώτημα ποιος θα ήταν καταλληλότερος για πρωθυπουργός το 53% επέλεξε τον Κέβιν Ραντ, το 34% τον Τόνι Άμποτ (ηγέτη της αντιπολίτευσης) και μόλις το 26% την Γκίλαρντ.

Μετά την ψηφοφορία ο Ραντ δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση Γκίλαρντ και δεν θα διεκδικήσει ξανά την θέση του πρωθυπουργού.

Στο σύνολό της η κοινοβουλευτική ομάδα του Εργατικού κόμματος έκανε λόγο επίσης για «ενότητα» αφού λύθηκε το ζήτημα της ηγεσίας.

Πολιτικοί αναλυτές εκφράζουν όμως αμφιβολίες για το κατά πόσον μπορεί να επιτευχθεί η ποθούμενη ενότητα δεδομένου ότι την περασμένη εβδομάδα οι δυο πλευρές –η παράταξη Γκίλαρντ και η παράταξη Ραντ– αντάλλαξαν βαρείς χαρακτηρισμούς, κάτι που θα εκμεταλλευτεί στο έπακρο η αντιπολίτευση.

Τώρα η πρωθυπουργός θα πρέπει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό –αφού η θέση του υπουργού Εξωτερικών είναι κενή μετά την παραίτηση του Ραντ– και οι αναλυτές αναμένουν να δουν αν θα διατηρήσει στην κυβέρνηση υπουργούς που τάχθηκαν δημόσια υπέρ της αντικατάστασής της.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook