Μετά τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, το οικονομικό επιτελείο προτίθεται να ρίξει στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και τα «ηλεκτρονικά» συμβόλαια για τις αγοραπωλησίες ακινήτων, καθιστώντας παράλληλα συνυπεύθυνους για την όποια απόκρυψη φορολογητέας ύλης όλους τους συμμετέχοντες στη συναλλαγή.

Η σύναψη συμβολαίων αγοραπωλησίας, βάσει της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων, στερεί  όπως δημοσιεύει το kerdos.gr από το Δημόσιο σημαντικού ύψους έσοδα, καθώς η αξία αυτή είναι, προς το παρόν τουλάχιστον, κατά πολύ χαμηλότερη από την πραγματική αξία του ακίνητου και βεβαίως την πραγματική τιμή εξαγοράς του.

Με αυτόν τον τρόπο καταβάλλεται μικρότερος φόρος μεταβίβασης, καθώς ένα σημαντικό ποσό παραμένει αδήλωτο και αφορολόγητο. Είναι συνήθως το ποσό που η τράπεζα χορηγεί στον υποψήφιο αγοραστή εν είδει επισκευαστικού δανείου.

Ειδικά, δε, εάν πρόκειται για πρώτη κατοικία, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν καταβάλλεται καθόλου φόρος, παρά το ότι η πραγματική αξία του ακινήτου μπορεί να είναι σε πολλές περιπτώσεις έως και 65% υψηλότερη από την αντικειμενική.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook