ΣΧΕΔΙΟ που προβλέπει την αποσύνδεση του χρόνου υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ από την πληρωμή του φόρου επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών με διπλό στόχο. Από τη μια πλευρά για να δώσει έστω και μια μικρή ανάσα ρευστότητας στις επιχειρήσεις και από την άλλη για να μπορεί το Δημόσιο να βεβαιώνει τους φόρους, ώστε να βελτιώνεται η εικόνα των εσόδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η express.gr, το σχέδιο που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο βασίζεται στην ευρωπαϊκή πρακτική όπου δίνεται χρονικό περιθώριο ενός μηνός για την καταβολή του ΦΠΑ από την ημερομηνία που ο φορολογούμενος κατέθεσε την περιοδική δήλωση.

Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει και ένα δεύτερο σενάριο που αφορά την τμηματική καταβολή του ΦΠΑ. Με την υποβολή της δήλωσης να καταβάλλεται μέρος (π.χ. 30%) του φόρου, με εξόφληση του υπολοίπου σε δόσεις. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ληφθεί απόφαση για το αν οι μηνιαίες δόσεις θα επιβαρύνονται και με προσαύξηση 1%.

Σήμερα οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με την υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ (κάθε μήνα για όσους τηρούν βιβλία Γ\’ κατηγορίας και κάθε τρίμηνο για όσους τηρούν βιβλία Β\’ κατηγορίας του ΚΒΣ) υποχρεούνται να καταβάλλουν ταυτόχρονα ολόκληρο το ποσό του ΦΠΑ που αναλογεί για τις συναλλαγές που έχουν πραγματοποιήσει τη συγκεκριμένη περίοδο.

Με τη νέα ρύθμιση που εξετάζεται, το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί να βεβαιώνει άμεσα τον ΦΠΑ ώστε να μη χρειάζεται να «κυνηγάει» τους υπόχρεους με την απειλή του αυτοφώρου και των ποινικών διώξεων.

Υπολογίζεται επίσης ότι με τη χρονική μετάθεση της καταβολής του ΦΠΑ θα δίνει και το αναγκαίο περιθώριο που χρειάζονται οι επιχειρηματίες για να επιμερίσουν την οποία ρευστότητα έχουν ανάμεσα σε υποχρεώσεις και ρυθμίσεις (π.χ. ληξιπρόθεσμα, περαίωση κ.ά.)

Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι με τη ρύθμιση αυτή διευκολύνονται οι επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν στην υποχρέωση απόδοσης του ΦΠΑ στη σημερινή περίοδο, όπου η οικονομία αντιμετωπίζει προβλήματα μειωμένης ρευστότητας, λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Διευκολύνονται επίσης οι επιχειρήσεις και σε περιπτώσεις μιας έκτακτης οικονομικής δυσκολίας ή δυσανάλογα μεγάλων πωλήσεων κάποιο μήνα σε σχέση με τον μέσο όρο των μηνιαίων πωλήσεών τους.

Σε κάθε περίπτωση, η ανακριβής δήλωση θα τιμωρείται με εξαιρετικά υψηλό πρόστιμο, πολλαπλάσιο του ποσού που δεν έχει δηλωθεί, χωρίς δικαίωμα του εφόρου να προβαίνει σε μείωση του προστίμου.

Η διακίνηση πολλών μεταχρονολογημένων ή και ακάλυπτων επιταγών έχει ως αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να μην έχουν εισπράξει τον ΦΠΑ των πωλήσεών τους έως την ημέρα καταβολής του και να μην μπορούν να τον αποδώσουν. Η ισχύουσα νομοθεσία, η οποία επιβάλλει την ταυτόχρονη δήλωση και εξόφληση του ΦΠΑ, οδηγεί πολλές επιχειρήσεις να κάνουν ανακριβή δήλωση, προκειμένου να μην υποστούν τις συνέπειες της οικονομικής τους αδυναμίας.

Η νέα ρύθμιση είναι πιθανόν να περιληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook