Συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης παραχώρησε στο Flashnews.gr και στον δημοσιογράφο Γιώργο Ουντράκη, ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος. Θέματα, πολιτισμού και τουρισμού ήταν αυτά στα οποία εστιάστηκε η συζήτηση.

Κύριε Γερουλάνο θέλω να μου πείτε αν υπάρχει μια ολοκληρωμένη στρατηγική με εξειδικεύσεις για την αναβάθμιση του Τουρισμού σε κάθε Νομό;

 «Αν η κάθε περιοχή της Ελλάδας διεκδικεί ξεχωριστά τότε η εικόνα της χώρας προς τα έξω θα βγει κατακερματισμένη. Εμείς δεν το θέλουμε αυτό, καθώς στόχος μας είναι η συντονισμένη στρατηγική στο κέντρο και από εκεί και πέρα να μεταφέρονται τα εργαλεία στην κάθε  Περιφέρεια η οποία θα μπορεί να εξειδικεύσει στο είδος του τουρισμού αλλά και στο κοινό που θέλει η ίδια.»

Έχω την αίσθηση ότι υπάρχουν κάποια παράπονα ότι δεν κινητοποιηθήκαμε όσο θα έπρεπε προκειμένου να συμμετέχουμε σε περισσότερες εκθέσεις, τι απαντάτε σε αυτό;

 «Έχουμε επιλέξει να συμμετέχουμε σε λιγότερες εκθέσεις, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν συμμετέχουμε στις διεθνείς εκθέσεις, όπως αυτή του Τελ-Αβίβ, του Βερολίνου και της Μόσχας. Άλλωστε τα περασμένα χρόνια η χώρα μας ξόδευε υπέρογκα ποσά για την συμμετοχή της στις εν λόγω εκθέσεις…»

Και στις γραβάτες κ. Υπουργέ.

«…και  ενώ βάσει στοιχείων η διεισδυτικότητα από τις εκθέσεις είναι περίπου στο 1% των επισκεπτών που θέλουμε να φέρουμε στην Ελλάδα, στη διαφήμιση στα διεθνή μέσα είναι στο 3%, ενώ η πρόσκληση δημοσιογράφων και ταξιδιωτικών μέσων στην Ελλάδα είναι στο 10% με 15%, σε αντίθεση με το διαδίκτυο που είναι στο 42%. Αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο αν σκεφτεί κανείς ότι ως χώρα ξοδεύαμε το 85% του προϋπολογισμού του ΕΟΤ στις δύο μεθόδους προβολής που δεν είχαν πραγματική αξία, αλλά εικονική.Ερχόταν το CNN για να μας κάνει διαφήμιση ή να μας προβάλει και εντυπωσιαζόμαστε, ενώ στη συνέχεια φεύγαμε όλοι μαζί ταξίδια στις εκθέσεις».

\"\"Και συνήθως αμελούσαμε να εξοφλήσουμε κιόλας όπως θυμάστε.

«Και συνήθως αμελούσαμε να εξοφλήσουμε. Τώρα, έχουμε μειώσει σημαντικά τα έξοδά μας και πηγαίνουμε σε συγκεκριμένες στρατηγικές εκθέσεις, αλλά πάμε πολύ δυναμικά. Τώρα, τόσο εγώ όσο και ο κ. Νικητιάδης μαζί με τον ΕΟΤ πάμε σε Βερολίνο, Μόσχα, Λονδίνο και στην συνέχεια θα μεταβούμε στην Αμερική που μαζί με τις αγορές που σας προανέφερα, θεωρούμε ότι είναι ανερχόμενες αγορές και είναι πάρα πολύ σημαντικές συνεπώς, η παρουσία μας, θα πρέπει να είναι πάρα πολύ δυναμική.»

Κύριε Υπουργέ στα Χανιά, που είναι και ο τόπος καταγωγής μου, έχουν μια σταθερή προσήλωση στην Σκανδιναβική αγορά έχετε κάποιες ιδέες για αυτό;

«Πιστεύω ότι θέλει προσοχή η προσέλκυση μόνο σε συγκεκριμένες τουριστικές αγορές ή χαμηλού κόστους τουριστικές εταιρείες και αυτό γιατί δεν μπορούμε να  βάζουμε όλα μας τα αυγά σε ένα καλάθι. Τρανό παράδειγμα, είναι ο τουρισμός από την Αγγλία και την Γερμανία όπου οι εν λόγω αγορές κατέρρευσαν λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και της κακής φήμης της χώρας μας. Αυτό που μας γλύτωσε είναι ότι την ίδια ώρα καταφέραμε να ανοιχτούμε στο Ισραήλ, τη Ρωσία και τη Γιουγκοσλαβία. Προτείνουμε λοιπόν να απευθύνονται σε περισσότερες αγορές, ώστε να μειωθεί το επιχειρηματικό ρίσκο και να μπορέσουν περιοχές όπως το Ηράκλειο να αποτανθούν σε πολύ περισσότερους επισκέπτες.»

Θέλω να μου κάνετε μια πρόβλεψη για τον προσδοκώμενο αριθμό των αφίξεων και αν θα αποτελέσουν τονωτική ένεση για τον τόπο που περνά οικονομική κρίση.

«Προσωπικά, δεν μου αρέσει να κάνω προβλέψεις. Αυτό που έχω να πω είναι ότι φέτος είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε δυσκολία μας προκύψει, καθώς πέρυσι μαζευτήκαμε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, όπως ο ΕΟΤ, η  ΕΡΤ, τα γραφεία Τύπου στο Εξωτερικό, γύρω από ένα τραπέζι, είδαμε τα λάθη, συζητήσαμε και καταφέραμε να συντονιστούμε.»

     \"\"

Κ. Υπουργέ να δούμε λίγο τον Πολιτισμό. Δημοσιεύματα έγκριτων εφημερίδων του Ηρακλείου  παρουσίασαν με δημοσιεύματά τους, μια εικόνα εγκατάλειψης για την Κνωσσό. Θέλω να μου πείτε αν κομίζετε λύσεις για την αποκατάσταση του μεγάλου Μνημείου.

«Δεν είναι μόνο η Κνωσσός. Αυτό το οποίο αντιμετωπίσαμε στο Υπουργείο είναι μια ελλειμματική δουλειά δική μας στην εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Τι εννοώ με αυτό. Ενώ έχουμε δώσει πάρα πολλά λεφτά και πάρα πολύ τεχνογνωσία για το πως μπορούμε να συντηρήσουμε και να προστατεύσουμε ένα μνημείο, εκεί που δώσαμε λιγότερη έμφαση, ήταν η αναβάθμιση των υπηρεσιών για τους επισκέπτες τους. Καταγράψαμε όλα τα μνημεία, στην Ελλάδα, εμείς χρεώνουμε εισιτήριο σε εκατόν εβδομήντα  δυο μνημεία. Καταγράψαμε όλες τις υπηρεσίες που παρέχουμε και τις χωρίσαμε σε τρείς κατηγορίες, βασικές, επιθυμητές και εκείνες που τα έχουν όλα. Δηλαδή, η Α κατηγορία τα έχει όλα, η Β έχει λιγότερα και η Γ έχει τις βασικές. Από τα εκατόν εβδομήντα μουσεία τα εκατόν δέκα δεν παρέχουν τις βασικές υπηρεσίες και ούτε ένα μνημείο, στην Ελλάδα δεν είναι κατηγορία Α. Εμείς μαζέψαμε είκοσι εκατομμύρια και είπαμε ότι κανένα μνημείο δεν θα είναι κάτω από τα βασικά και ότι δέκα μνημεία με την μεγαλύτερη επισκέψιμότητα θα αναδειχθούν σε Α κατηγορίας μνημείο. Μέσα σε αυτά υπάγεται και η Κνωσσός, άρα μέσα σε αυτό το πλαίσιο, θα γίνουν πάρα πολλές δουλειές.»

Ήδη έχετε μία πρόταση από την αποκεντρωμένη διοίκηση, την οποία έχω στα χέρια μου, ύψους 1.400.000€ για ανάδειξη και αποκατάσταση περιφερειακών μνημείων, όπως ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσσού, η κατοικία του Ιερέα, η Μινωϊκή έπαυλη και ο Βασιλικός Τάφος. Είναι εν γνώσει σας αυτά έτσι; Τα τρέχετε;

«Θα δουλέψουμε με οποιαδήποτε μέσα έχουμε στη διάθεσή μας.Σε αυτή ωστόσο την προσπάθεια, θα μπορούσαν να συμμετέχουν και ιδιώτες. Μια τέτοια προσπάθεια θα γίνει στο μνημείο της Σπιναλόγκας. Εκεί, για να γίνει το όλο εγχείρημα  θα κινητοποιήσουμε και τους τοπικές δυνάμεις αλλά και τους ντόπιους επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν και εκείνοι όφελος από την αναβάθμιση του μνημείου.»

Είναι σημαντικό να μου ξεκαθαρίσετε τι πρόκειται να πράξει το Υπουργείο σχετικά με το Αρχαιολογικό Μουσείο της Μεσσαράς.

«Κοιτάξτε, τα πράγματα δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει και για αυτό το λόγο δεν θέλω να προβαίνω και σε ανακοινώσεις. Εδώ αυτό το οποίο έχουμε κάνει, τόσο στο μουσείο της Μεσσαράς, όσο και στο μουσείο του Ηρακλείου, είναι ότι μαζέψαμε χρήματα, οι μελέτες προχωράνε, κονδύλια έχουμε κρατήσει και για τα δυο μουσεία και εφόσον οι μελέτες είναι ώριμες, τότε θα προχωρήσουν και τα δυο μουσεία σε πολύ καλές ταχύτητες, απλά δεν θέλω να ανακοινώσω τίποτα, μέχρι να δω τις μελέτες στα χέρια μου

     \"\"\"\"\"\"

50 μέτρα από εδώ κ. Υπουργέ είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου. Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα…

«Βεβαίως υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα»

Πρέπει να παρέμβετε αποφασιστικά. Είναι αγωνία της κοινωνίας.

«Σας διαβεβαιώ ότι αυτό κάνουμε. Είναι ντροπή για την χώρα μας, να μην έχει φέρει ένα τόσο αξιόλογο διεθνούς εμβέλειας μουσείο όπως αυτό του Ηρακλείου στο σημείο που του αξίζει, καθώς το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την τοπική κοινωνία. Αποφεύγω με κάθε τρόπο να ρίχνω ευθύνες σε προηγούμενες κυβερνήσεις. Εκείνο που έχω να πω είναι ότι από την πρώτη στιγμή βρήκαμε χορηγό, έχει γίνει η μουσειολογική μελέτη και τώρα προχωράει η μουσειογραφική μελέτη και ελπίζω πολύ σύντομα να σας ανακοινώσω την υλοποίηση του έργου. Πάντως και στις δύο περιπτώσεις των μουσείων πρέπει να πω ότι κινητοποιήθηκαν οι δυνάμεις του υπουργείου αμέσως, γνωρίζοντας το έλλειμμα το οποίο υπήρχε, ακριβώς για να τα φέρουμε στο σημείο που είναι σήμερα.»

Εδώ στο Ηράκλειο, υπάρχει μια από τις μεγαλύτερες Βιβλιοθήκες της χώρας, η Βικελαία Βιβλιοθήκη. Έχουμε δημοσιεύματα, τόσο του Flashnews.gr, όσο και άλλων έγκριτων μέσων της Κρήτης, σύμφωνα με τα οποία χειρόγραφα του 18ου και 19ου αι. βρίσκονται σε χαρτόκουτες, σχεδόν στο έλεος τρωκτικών. Υπάρχει όπως καταλαβαίνετε μεγάλη αγωνία από εργαζομένους αλλά και φορείς.

 «Το θέμα δεν το γνωρίζω και για να σας απαντήσω θα πρέπει πρώτα να ενημερωθώ. Αυτή τη στιγμή προέχει το στοίχημα της ψηφιοποίησης. Η ψηφιοποίηση και προβάλει και αναδεικνύει, στοιχεία που αποτελούν τα δυο μεγάλα ζητούμενα για τον Πολιτισμό μας αυτή τη στιγμή, δηλαδή και να προστατεύσουμε σωστά αυτά που έχουμε, αλλά και να τα αναδείξουμε. Άπαξ και ψηφιοποιηθούν από εκεί και πέρα δεν έχει σημασία που τα καταχωρείς δηλαδή μπορεί να πάνε σε ένα μουσείο ή σε έναν άλλο χώρο.»

Κύριε Υπουργέ, το επόμενό μου ερώτημα έχει δυο σκέλη και το πρώτο αφορά τα Νεώρια Χανίων και το δεύτερο το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου. Υπάρχει μια αγωνία των εργαζομένων στο ΚΑΜ αλλά και μια γενικότερη αγωνία για την ετοιμορροπία των Νεωρίων. Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε;

«Το μόνο το οποίο μπορώ να πω, είναι ότι όλα τα παραπάνω θέματα, αποτελούν για το Υπουργείο επισπεύδοντα θέματα. Όμως δεν μπορεί να κάνει τα πάντα το Υπουργείο μόνο του και μάλιστα τώρα. Αν μπορούμε να έχουμε όσο πιο καλή συνεργασία γίνεται με τους τοπικούς Φορείς, τόσο πιο αποδοτικοί θα είμαστε για να λύσουμε και τα προβλήματα. Πρέπει να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο πάρα πολύ.»

     \"\"

Θέλω να σας ρωτήσω για το Φαράγγι της Σαμαριάς καθώς πλησιάζει κιόλας η έναρξη της τουριστικής περιόδου.

«Το Φαράγγι της Σαμαριάς έχει την δυνατότητα, μέσα από μια δύσκολη διαδικασία να γίνει και μια τοποθεσία της UNESCO και από όσο ξέρω έχουν γίνει προσπάθειες για κάτι τέτοιο. Εμείς θα στηρίξουμε την όλη προσπάθεια καθώς και με την UNESCO έχουμε πάρα πολύ καλές επαφές και μπορούμε να προωθήσουμε ένα τέτοιο αίτημα, αυτό όμως που πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι Κρήτες, είναι ότι ανάλογο πλούτο διαθέτει το νησί πάρα πολύ. Το Φαράγγι της Σαμαριάς δέχομαι ότι είναι κάτι ιδιαίτερο, απλά είναι πανέμορφη η Κρήτη και τα στοιχεία που έχει η Κρήτη είναι ιδιαίτερα, η κουζίνα της είναι πάρα πολύ ιδιαίτερη και έχει όλα τα χαρακτηριστικά που χρειάζεται για να αναπτυχθεί ως τουρισμός. Μην μείνουμε στα παλιά μοντέλα γιατί τα παλιά μοντέλα, θα φέρουν τουρισμό από όλο και λιγότερα μέρη, σε λιγότερα μέρη της Ελλάδος, για λιγότερους μήνες το χρόνο,  τη στιγμή που εμείς θέλουμε να έχουμε τουρισμό, όλο το χρόνο, σε όλη την Ελλάδα, από όλα τα μέρη του κόσμου.»

Κύριε Υπουργέ θα κλείσω αυτή τη συνέντευξη αφού σας ευχαριστήσω θερμότατα και θα σας κάνω μία πολιτική ερώτηση και αφορά στη Σύνοδο του Μαρτίου. Εσείς έχετε το προνόμιο να συζητάτε κατ’ ιδίαν με τον Πρωθυπουργό. Τι σας λέει; Θα πάρουμε την επιμήκυνση; Θα πάρουμε καλύτερα επιτόκια; Θα τα καταφέρουμε τελικά;

«Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι εξαιρετικά αισιόδοξος και είναι βέβαιος ότι θα ξεπεράσουμε την κρίση. Θα σας έλεγα ότι δεν είναι το μόνο στοίχημα που έχουμε μπροστά μας, είναι ίσως το δημοσιονομικό στοίχημα που έχουμε μπροστά μας, το Μάρτιο. Εκείνο που πρέπει να κάνουμε, είναι να κινητοποιήσουμε την κοινωνία και προς τον Τουρισμό και προς την Αγροτική παραγωγή. Να αρχίσουμε να βλέπουμε διαφορετικά εδώ τα πράγματα. Αν συνεχίσουμε να τα βλέπουμε με τον ίδιο και με τις ίδιες νοοτροπίες ούτε θα σωθούμε ούτε θα καταστραφούμε τον Μάρτιο Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο κινούμαστε για να είναι η μοίρα στα χέρια μας και όχι στα χέρια της οποιαδήποτε συνόδου.»

Πάντως η Μελίνα Μερκούρη θα θυμάστε ότι είχε πει «πολιτισμός με σφιχτό ζωνάρι δεν γίνεται».

«Αυτό που έχει αλλάξει από την εποχή που το είπε αυτό η Μελίνα Μερκούρη, είναι ότι, πρώτον, αυξήθηκαν πάρα πολύ οι προϋπολογισμοί του Υπουργείου Πολιτισμού και, δεύτερον, σπαταλήθηκαν πάρα πολλά χρήματα εκεί που δεν έπρεπε να σπαταλούνται.»

Έλεγε στον αΰμνηστο Αντρέα «καλύτερα πολλές φορές να κάνουμε ένα μουσείο Πρόεδρε, παρά να κάνουμε ένα μικρό νοσοκομείο».

«Έχουμε αποκτήσει πολλά μουσεία, έχουμε αποκτήσει αρχαιολογικούς χώρους, γίνονται εκατομμύρια στρέμματα αρχαιολογικών ανασκαφών, επιδοτούμε το θέατρο, ο προϋπολογισμός από την αείμνηστη Μελίνα μέχρι τώρα έχει αυξηθεί πολύ. Το σημαντικό είναι να  παραδεχτούμε ότι πετάξαμε πολλά λεφτά, να μαζέψουμε το ζωνάρι μας, να δούμε που τα λεφτά μας πιάνουν τόπο…»

Όχι όμως εις το διηνεκές.

«Όχι στο διηνεκές, αλλά να μαζέψουμε το ζωνάρι μας και να βάλουμε τα λεφτά μας εκεί που πιάνουν τόπο.»

Ακούστε εδώ όλη τη συνέντευξη:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook