Νέο κύμα κακοκαιρίας σαρώνει τη χώρα. Χιόνια, κρύο και ισχυρές βροχοπτώσεις συνθέτουν το σκηνικό του καιρού μέχρι την Παρασκευή, με τα πλοία να παραμένουν δεμένα στα λιμάνια.

Αυτή την ώρα χιονίζει στα Βόρεια Προάστια (Κηφισιά, Μελίσσια, Βριλήσσια, Μαρούσι), ενώ κλειστά θα παραμείνουν για σήμερα τα σχολεία στην Πεντέλη και το 3ο, 4ο και 5ο δημοτικό και νηπιαγωγείο στα Μελίσσα.

Προβλήματα παρουσιάζονται και στους δρόμους. Μόνο με αλυσίδες γίνεται η κίνηση των οχημάτων στην Πάρνηθα, από το τελεφερίκ και πάνω αλλά και από τα Βασιλικά κτήματα έως το Κατσιμίδι.

Τριάντα επτά οικισμοί στο νομό Γρεβενών κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των καιρικών συνθηκών, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας. Πρόκειται για τους οικισμούς Σαμαρίνα, Σμίξη, Αβδέλα, Περιβόλι, Λάβδα, Πανόραμα, Πολυνέρι, Αλατόπετρα, Ζιάκας, Σπήλαιο, Περιβολάκι, Κηπουριό, Αιμηλιανός, Καλλιθέα, Αηδόνα, Καλλονή, Δασύλλιο, Άγ. Κοσμάς, Κυπαρίσσι, Οροπέδιο, Ανθρακιά, Φιλιπαίοι, Δοτσικό, Μεσολούρι, Μοναχήτι, Τρίκωμο, Πρόσβορο, Κρανιά, Πηγαδίτσα, Μικρολίβαδο, Πριόνια, Μέγαρο, Λείψι, Κυδωνιές, Εκκλησιές, Σιταράς και Τρίκορφο.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται δύο επιχειρήσεις απεγκλωβισμού οδηγών σε Καρπενήσι και Καρδίτσα λόγω σφοδρής χιονοθύελλας, ενώ το πλοίο Superferry 2 με 1.300 επιβάτες δυσκολεύτηκε επί πολλές ώρες μέχρι τελικά να καταφέρει να δέσει στο λιμάνι της Ραφήνας λόγω των θυελλωδών ανέμων. Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ του protothema.gr εδώ.

Απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων για την κυκλοφορία των οχημάτων σε πολλές περιοχές.Δείτε εδώ που χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες.

Ακινητοποιημένα όλα τα οχήματα στο ύψος της Εκάλης, ενώ απίστευτο μποτιλιάρισμα έχει δημιουργηθεί και στον Αγιο Στέφανο.

Εν τω μεταξύ, διεκόπη από τις 3:30 το μεσημέρι της Καθαρά Δευτέρας η κυκλοφορία στο 203ο χιλιόμετρο της σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνας – Θεσσαλονίκης, εξαιτίας κατολισθήσεως και εγκλωβισμού κενής επιβατικής αμαξοστοιχίας στο σταθμό του Ασωπού.

Τα μπάζα και οι πέτρες που έπεσαν σε εκείνο το σημείο έφραξαν την σιδηροδρομική γραμμή με συνέπεια να εκτροχιαστεί η κενή αμαξοστοιχία.

Μέχρι την αποκατάσταση της κυκλοφορίας, οι επιβάτες με κατεύθυνση την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη μετεπεβιβάζονται σε λεωφορεία στους σταθμούς Λιανοκλαδίου ή/και Τιθορέας για την ενδιάμεση διαδρομή.

Οι αρμόδιοι του ΟΣΕ δεν μπορούν να εκτιμήσουν ακόμη πότε θα αποκατασταθεί η συγκοινωνία αφού, όπως υπογραμμίζουν, μετά την επαναφορά του συρμού στις γραμμές «εξαρτάται από εκεί και μετά από τη βλάβη που έχει η γραμμή και το χρόνο που θα χρειαστεί για να αποκατασταθεί».

Απαγορευτικό απόπλου

Απαγορεύτηκε ο απόπλους των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στα πελάγη και κατά τόπους φθάνουν τα 8 με 9 μποφόρ.

Επίσης από τη Θεσσαλονίκη δεν θα πραγματοποιηθεί το δρομολόγιο του επιβατηγού πλοίου «Ταξιάρχης» για Καβάλα και Λήμνο και του «Αqua Maria» για Καβάλα-Λήμνο-Αι Στράτη-Λαύριο-Ψαρά-Μεστά.

Κλειστή παραμένει και η πορθμειακή γραμμή Πρίνου-Καβάλας.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία καθώς σύμφωνα με την ΕΜΥ αναμένεται ενίσχυση των ανέμων σε πολλές περιοχές.

(protothema.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook