Την ανάγκη στήριξης των γενοσήμων στη φαρμακευτική πολιτική της χώρας επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΟΦ, κ. Γιάννης Τούντας. Σύμφωνα με τον ίδιο, την τελευταία πενταετία έχουν γίνει 1.000 εργαστηριακοί έλεγχοι φαρμάκων, γενοσήμων και πρωτότυπων, και μόνο στο 4% υπήρχε πρόβλημα.

Ο κ. Τούντας ανακοίνωσε ότι εξετάζονται διάφορα σενάρια σε ό,τι αφορά στην κυκλοφορία των γενοσήμων. Ένα από αυτά βασίζεται στη μελέτη της τεχνολογικής αποτίμησης: θα αποτιμάται δηλαδή η σχέση οφέλους-κόστους του φαρμάκου, προκειμένου να επιτραπεί η κυκλοφορία του.

Τουλάχιστον δέκα χώρες της ΕΕ, που διαθέτουν το μηχανισμό τεχνολογικής αποτίμησης, θα αποτελέσουν χώρες αναφοράς για την Ελλάδα. Η αποτίμηση, όπως διευκρίνισε ο κ. Τούντας, θα αφορά σε πρώτη φάση τα πρωτότυπα φάρμακα.

Όπως επίσης εξήγησαν οι ειδικοί, τα γενόσημα είναι εξίσου αποτελεσματικά και ασφαλή με τα πρωτότυπα φάρμακα. Οι αρμόδιοι δε, εμφανίστηκαν σίγουροι ότι το μερίδιο του 18% στη χορήγηση γενοσήμων μπορεί και πρέπει να φτάσει στο 50%. «Είναι ευθύνη του γιατρού να συνταγογραφεί ασφαλή και οικονομικά φάρμακα στον ασθενή» κατέληξε ο κ. Τούντας.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι δεν θα αλλάξει το ποσοστό συμμετοχής του ασφαλισμένου στη φαρμακευτική δαπάνη.

(protothema.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook