Η εφαρμογή του νέου οικονομικού προγράμματος βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο συνεδρίασε το μεσημέρι της Τρίτης υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Στη συνεδρίαση τέθηκε επί τάπητος και η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τη μείωση κατώτατων μισθών και ημερομισθίων από την 1η Μαρτίου.

Στην πράξη εκτιμάται ότι θα ορίζεται πως η τρίμηνη μετενέργεια θα ισχύει και για τις κλαδικές συμβάσεις που έχουν ήδη λήξει, ότι μετά τη λήξη της μετενέργειας οι μισθοί θα υποχωρούν στα επίπεδα των κλαδικών -και όχι των κατώτατων- αμοιβών και όπως οι όποιες μειώσεις έγιναν μετά τις 14 Φεβρουαρίου, όταν δημοσιεύθηκε ο νόμος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, είναι νόμιμες.

Μετά την εισήγηση του πρωθυπουργού, μίλησε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος για τα θέματα που αφορούν στην εφαρμογή του νέου Μνημονίου.

Στη συνεδρίαση του Υπουργικού συζητήθηκε και το νομοσχέδιο για το νέο οικοδομικό κανονισμό, με εισηγητή τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Ν. Σηφουνάκη.

Σήμερα αναμένεται να ψηφισθούν από την Ολομέλεια της Βουλής οι ρυθμίσεις για τις περικοπές σε κύριες-επικουρικές συντάξεις, τις αλλαγές στις κλαδικές συμβάσεις, το «παγωμα» των ωριμάνσεων, την κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, το «ψαλίδι» στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το άνοιγμα 20 κλειστών επαγγελμάτων.

Την Τετάρτη θα ψηφισθούν η ενοποίηση των επικουρικών ταμείων και τα μέτρα του υπουργείου Υγείας για το φάρμακο (γενόσημα) και το ωράριο των φαρμακείων.

Εντός της εβδομάδας θα πρέπει να έχουν εκδοθεί οι εγκύκλιοι για την κατάργηση της μετενέργειας, το πάγωμα ωριμάνσεων στον ιδιωτικό τομέα, την κατάργηση της υποχρεωτικής διαιτησίας, το κλείσιμο του ΟΕΚ και του ΟΕΕ, τη μείωση του ΠΔΕ, τη μείωση των λειτουργικών δαπανών και το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων.

Ακόμα, εκκρεμούν οι υπουργικές αποφάσεις για τη μείωση των τιμών των φαρμάκων με πατέντα 6%, τη μείωση της μέγιστης τιμής γενόσημων 15%, την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων 15%, την επικαιροποίηση της αρνητικής λίστας φαρμάκων και τη συνταγογράφηση του φθηνότερου φαρμάκου.

(in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook